Hlavní obsah

Jurkovičova rozhledna se o víkendu opět otevře

Návštěvnost Jurkovičovy rozhledny v Rožnově pod Radhoštěm na Vsetínsku roste. Loni ji navštívilo téměř 36 000 lidí, o rok dříve na ni zavítalo asi 30 000 návštěvníků. Stavba na kopci nad skanzenem vznikla v roce 2012 podle návrhů slovenského architekta Dušana Jurkoviče, který je také autorem staveb na nedalekých Pustevnách či v Luhačovicích.

Foto: Pro Novinky Jan Kramoliš

Výrazná rozhledna zpestřuje krajinu na Karlově kopci na Vsetínsku.

Článek

Díky zájmu výletníků město rozhlednu otevírá i mimo tradiční sezónu. Lidé na ni budou moci vystoupat i nyní o velikonočním víkendu, jak uvedl mluvčí rožnovské radnice Tomáš Gross.

„Jurkovičova rozhledna na Karlově kopci bude otevřena mimořádně už o tomto velikonočním víkendu. Návštěvníci se na Rožnov z výšky mohou podívat od soboty do pondělí, vždy v čase od 10:00 do 16:00," uvedl Gross. Rozhledna poté bude otevřena každý dubnový víkend. „Na denní návštěvnický režim 'najede' rozhledna od května," informoval mluvčí.

Jurkovič původně navrhl rozhlednu na objednávku turistického spolku ve Valašském Meziříčí do nedalekého Brňova. Stavba v Rožnově vychází z původních návrhů. Je vysoká přes 31 metrů, vyhlídková plošina se nachází 18,8 metru nad úrovní terénu. Stavba stála 12,2 miliónu korun.

Jurkovič byl výrazným představitelem secesní architektury. Vytvořil osobitý styl, výrazně ovlivněný lidovou architekturou. Chatu Libušín na Pustevnách loni v březnu zničil rozsáhlý požár, chystá se však její obnova.

Reklama

Výběr článků

Načítám