Hlavní obsah

Pohádková krajina, ve které může krok navíc znamenat smrt

Novinky, fis

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mnoho turistů lační po výzvách a adrenalinu. Nebojí se kvůli tomu i trochu (nebo dokonce víc) riskovat. Na místech, jako jsou třeba Moherské útesy v Irsku může být ale neuvážený krok tím posledním.

BEZ KOMENTÁŘE: Moherské útesy

 
Článek

V irském hrabství Clare střeží část pobřeží osm kilometrů dlouhé břidlicovo-pískovcové Moherské útesy. Navštíví je až milión turistů ročně. Aby ne, patří totiž k nejpůvabnějším pobřežním lokalitám Evropy. Rozbouřené vlny se tříští o stěny útesu a o zhruba 100 metrů výš češe travnaté pláně chladný vítr.

Útesy ční okolo 120 metrů nad hladinou Atlantského oceánu, maximální výška je 214 metrů, a to u kamenné O´Brienovy věže. Když počasí přeje a je dobrá viditelnost, je možné z věže spatřit mimo jiné Aranské ostrovy vzdálené 10 kilometrů, ale i odlehlejší lokace.

Moherské útesy jsou domovem desetitisíců ptáků přibližně 20 druhů, pro příklad krkavců, racků či kormoránů. Turisté tam pohlížejí do tváře čisté člověkem dosud nezničené přírody.

Bezpečnost na prvním místě

Na útesech je pochopitelně nutné se pohybovat výhradně na vyznačených cestách a dále opatrně podle vlastního uvážení. Riskantní chování, například přibližování se ke kraji útesu, už tam nejednoho turistu stálo život. V roce 2012 zemřel při pádu z Moherských útesů i jeden lékař.

Prohlídka útesů je možná celoročně vždy od 9:00, v zimních měsících do 17:00, na jaře a v létě až o několik hodin déle.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám