Hlavní obsah

Ostravská zoo otevře Pavilón evoluce, největší stavbu ve své historii

Právo, Denisa Telaříková

Ostravská zoologická zahrada se chystá na velkolepou událost. Ve čtvrtek 2. dubna otevře Pavilón evoluce, který je nejdražší a největší stavbou v 60leté historii zoo. Vybudování moderní expozice pro zvířata stálo 143 miliónů korun. Podle ředitele zoo Petra Čolase splňuje nový pavilón, vzniklý přestavbou z bývalého objektu pro vodní ptáky, nejen evropské, ale i světové standardy pro chov zvířat v moderních zoo.

Foto: archiv Zoo Ostrava

Pavilón evoluce v téměř finální fázi stavby

Článek

„Nový Pavilón evoluce je opravdu bomba pro ostravskou zoologickou zahradu. Je to nepochybně největší rozvojový projekt v historii zoo, která tím dostane úplně nový náboj. Už se moc těším, až se tam podívám,“ uvedl ve středu ostravský primátor Tomáš Macura.

Dodal, že zoo patří do první desítky nejnavštěvovanějších turistických cílů v rámci celé republiky. „Nový pavilón může zoo posunout ještě o stupínek výše. Město bude finančně zoo podporovat i nadále, minimálně tak jako dosud. Přál bych si ale, aby ta podpora byla ještě větší,“ podotkl Macura.

Nový domov šimpanzů i vzácných kočkodanů

Moderní chovatelský komplex by v budoucnu mohl sloužit až pro 200 zvířat zhruba 25 druhů. „Kromě šimpanzů zde našla domov i skupina vzácných kočkodanů Dianiných, jimž ve volné přírodě hrozí vyhubení. V ostravské zoo máme tak jako v richmondské zoo ve Virginii nejpočetnější tlupu těchto vzácných afrických opic,“ popsal ředitel zahrady Čolas.

Podle něj se budou Pavilónem evoluce prohánět také pestrobarevná africká prasata. „Budou zde i dosud nechované ryby, obojživelníci, plazi či zástupci hmyzu a bezobratlých živočichů. Jako například perlovky, čtverzubci, bahníci či osináci,“ vyjmenovával Čolas.

Atmosféra deštného pralesa

Návštěvníci si v nové expozici užijí i bohaté výsadby zeleně navozující atmosféru afrického deštného pralesa. Součástí pavilónu je také venkovní voliéra pro šimpanze, kteří dosud v zoo žili v nevyhovujících prostorech. Nyní mají k dispozici 10 500 metrů krychlových, což je téměř čtyřicetinásobek oproti původní expozici. Také vnitřní část pavilónu je pro zvířata větší, a to až jedenáctinásobně oproti starému pavilónu ze 70. let minulého století.

Foto: archiv Zoo Ostrava

Rozestavěný Pavilón evoluce

Nový moderní objekt je bezbariérový, je v něm nové sociální zařízení pro návštěvníky, nechybí restaurace U Lucy či nové interaktivní a vzdělávací prvky. Nabízí rovněž dětský koutek či unikátní pozorovací místnost.

Pavilón evoluce se začal v ostravské zoo stavět v roce 2012, stavba však byla dokončena až v loňském roce. Nabrala zpoždění kvůli komplikacím při výběrovém řízení na dodavatele umělé vegetace.

Reklama

Výběr článků

Načítám