Hlavní obsah

Vesnice, kde hadroví strašáci nahrazují obyvatele

Novinky, fis

Kreativní obyvatelka vesničky Nagoro na japonském ostrově Šikoku před lety začala se zvláštním koníčkem. Pustila se do šití hadrových strašáků. Tehdy ještě netušila, že její výtvory časem nahradí většinu místních obyvatel.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Hadroví panáci nahradili v japonské vesnici lidiVideo: Reuters

 
Článek

Vesnice Nagoro zůstala tichá a smutná. Mladí se odstěhovali do města a zanechali tam pouze své starší příbuzné či sousedy. Pětašedesátiletá Tsukimi Ayanová, která vytváří panáky v lidské velikosti, je ve vesnici nejmladší. A pravděpodobně také nejaktivnější.

Ayanová za posledních 13 let vytvořila okolo 350 hadrových strašáků. Jako tomu bývá u těch na polích, sloužil ten první k odhánění ptactva ze zahrady. Tento panák Ayanové připomněl jejího otce. Rozhodla se tedy vyrobit další lidské napodobeniny. V současnosti je ve vesnici se zhruba 30 obyvateli asi 150 panáků. Ti zbylí postupně sešli kvůli počasí a dalším vlivům.

Nynějším úkolem panáků už není strašení ptáků, nýbrž navrácení života do téměř prázdné vesnice. A tak na ně natrefíte skutečně všude — v ulicích na lavičkách, na zastávce, u řeky s prutem, v obchodě... Hadráků v roli dětí, učitelů i ředitelky je plná také škola, která je už několik let zavřená poté, co ji vychodili poslední dva žáci. Místo nich teď sedí v lavicích neživí dvojníci.

Ayanová vyrábí panáky také na objednávku. Často se jedná o napodobeniny starších obyvatel, kteří zemřeli, nebo těch mladších, kteří se odstěhovali. Ostatní postavy jsou výplodem autorčiny fantazie. Život se však do Strašákové vesnice, jak je pojmenovaná na jedné z cedulí, vrací i společně s turisty. Ti si sem míří prohlédnout právě kuriózní neživé obyvatelstvo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám