Hlavní obsah

Muzeum Gigerovy geniálně zvrácené mysli vyráží dech

Novinky, Jakub Kynčl (Gruyères)
Gruyères

Podle mnohých jde o jednu z nejmalebnějších vesnic v Evropě. Švýcarská vesnice Gruyères leží na vyvýšeném místě a automobily do ní mají vstup zakázán. Tedy až na ty, které zásobují restaurace. Staré domy, malebné náměstí a hrad, který je vidět na kilometry daleko - to jsou hlavní poznávací znamení této vesnice. Mimo to tu je ale ukryté i jedno místo, které rozjasní tvář snad každého méně konzervativního člověka.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Gigerovy plastiky jsou úchvatné. Ne nadarmo byl o jeho práci zájem i v Hollywoodu.

Článek

Rodák ze švýcarského Churu, Hans Ruedi Giger, zemřel v květnu loňského roku. Zakladatel uměleckého směru známého jako biologický surrealismus však stvořil něco, co ani po jeho smrti nepřestává šokovat turisty z celého světa.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Pohled na středověký hrad v Gruyères. Pohoda, která nenasvědčuje tomu, že se v bezprostřední blízkosti nachází muzeum, ve kterém o puritána nezakopnete.

S návštěvou Švýcarska je tak pro mnohé fanoušky snímku Alien (Vetřelec) automaticky spjatá návštěva Gigerova muzea v Gruyères či jeho tematicky vybaveného baru, který se nachází vyjma Gruyères také v jeho rodném Churu.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Vstup do Gigerova muzea nelze přehlédnout...

H. R. Giger se svou tvorbou odlišoval. Od všech. A velké muzeum v Gruyères, kde můžete vyjma velkého množství filmových rekvizit spatřit také Gigerovy méně známé plastiky a skeče, je toho jasným důkazem.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Gigerovo muzeum je jedním z nejoriginálnějších, které můžete na světě navštívit.

Nezletilí nevidí vše

Není výjimkou, když je v muzeu více lidí než na půvabném hradě. Kontroverzní výjevy totiž fascinují každého, bez ohledu na věk. A když už jsme u toho věku - dovnitř mohou i nezletilí, avšak jedna místnost uvnitř celého muzea jim zůstává uzavřena.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Tato plastika se nenacházela v červené místnosti určené pouze pro dospělé. Je tedy jen na vašem zvážení, zda svým dětem chcete poodhalil fantaskní svět z Gigerových myšlenek.

Těžko říci, čím to je, ale právě červeně osvětlená místnost, ve které jsou vystaveny ty nejzvrhlejší skeče a plastiky, je obvykle plná návštěvníků. Vyjma úboru Aliena, kterým se Giger proslavil, jde o jednoznačně nejnavštěvovanější část muzea, kde se lidé podivují nad pornografickými či i bestiálními výjevy. Jak mnozí rádi říkají: Gigerova mysl byla zvrácená. Hodně zvrácená...

Vstupné do muzea H.R. Gigera
Dospělé stojí vstup 12 švýcarských franků (zhruba 312 Kč), studenty a seniory osm franků a děti platí franků pět. Mnoho rodičů však raději muzeum navštěvuje bez svých ratolestí. Přeci jen, měli by pak dětem hodně co vysvětlovat...

Reklama

Související témata:

Související články

Dvě tváře horského Ischglu

Snad proto, že leží jednou půlí v Rakousku a druhou už ve Švýcarsku, nabízí tyrolský Ischgl netušené možnosti spjaté nejen s počítáním kilometrů při sjezdu po...

Zimní sporty jinak aneb Když to z kopce nejede

Když je zima, až praští, je potřeba se zahřát - samozřejmě. Někdo dvoumetrové závěje a pohádkové sněžení sleduje raději od hrnku svařáku, jiný si místo toho...

Výběr článků

Načítám