Hlavní obsah

Ostravská dominanta otevře unikátní atrakci

Právo, Denisa Telaříková

Ostravská národní kulturní památka Dolní oblast Vítkovice (DOV) má další lákadlo a moravskoslezská metropole novou dominantu. Od 1. května se na památkově chráněné Vysoké peci č. 1 otevře dvacetimetrová prosklená válcová nástavba, na kterou se návštěvníci dostanou buď pěšky, nebo výtahem.

Nová ostravská atrakceVideo: Denisa Telaříková, Právo

 
Článek

Kdo chce zažít dobrodružství, měl by při návštěvě vyhlídky zvolit pěší výstup. Unikátní šroubovicový ochoz z děrované oceli, který se klikatí kolem nástavby a jde skrz něj vidět pod nohama do hloubky až téměř 80 metrů, zaručuje skvělý zážitek. Součástí nového turistického lákadla bude i vyhlídková terasa na samotném vrcholu nástavby s dalekohledy. Nebude chybět ani kavárna, klub či galerijní prostor.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Šroubovicový ochoz z děravé oceli se klikatí podél nástavby a lidé vidí pod nohama do hloubky až 80 metrů.

O novince média ve čtvrtek informoval ředitel DOV Petr Koudela. „Vysoká pec č. 1, která je turistům zpřístupněna zhruba dva roky, se nyní stala jednou z hlavních dominant Ostravy. Návštěvníci se z výšky téměř 80 metrů rozhlédnou po okolí města, ale při pěkném počasí dohlédnou i do Beskyd a Jeseníků,“ líčil novinářům Koudela s tím, že původně pec měřila „jen“ 60 metrů.

Dodal, že na úrovni 55 metrů je v peci prezentační prostor jako součást naučné stezky po památce. „V úrovni 62 metrů na plošině vznikne kavárna, v 66 metrech klub a ve výšce 71 metrů si lidé užijí střešní kruhovou vyhlídkovou terasu. Díky přístavbě se vysoká pec stala nejvyšším geografickým bodem v Ostravě,“ uvedl Koudela. Podle něj je sice druhá ostravská dominanta, Nová radnice, od země o něco vyšší, avšak leží přímo u řeky, takže je položena níže.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Na ostravskou Vysokou pec č. 1 přibyla prosklená nástavba se šroubovicovým ochozem.

Do pecní nástavby, která je i bezbariérová, se najednou vejde maximálně 100 lidí. Každé patro pak má kapacitu 25 osob. Prohlídková trasa bez nástavby vyjde na 150 korun, s ní pak o 40 korun dráž. Do kavárny na nástavbu bude možné jít za poloviční cenu ve večerních hodinách i bez absolvování prohlídky.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Výhled široko daleko

Náklady na nástavbu jsou zhruba 60 miliónů korun, největší část uhradí evropská dotace, zbytek pak zájmové sdružení právnických osob Dolní oblast Vítkovice. Vysoká pec vyhasla po posledním odpichu před 16 lety.

Za to, že pec dostala tak atraktivní korunu, může dvorní architekt DOV Josef Pleskot. Ten už má v národní kulturní památce na svědomí přerod bývalého plynojemu v multifunkční aulu Gong, vznik Malého světa techniky U6, ale i Velkého světa techniky, s písničkářem Jaromírem Nohavicou proměňuje i další část areálu — prostory na Dole Hlubina.

Hlavní sezóna v ostravské Dolní oblasti Vítkovice začíná už tento týden v první jarní den.

Reklama

Výběr článků

Načítám