Hlavní obsah

Zámek v Lysicích vlastní unikátní kolekci pušek

Právo, Miroslav Homola

Mimořádně cenným turistickým lákadlem v letošní sezóně bude vystavení dvou pušek - dvouhlavňových trombonů, které má ve své sbírce zámek v Lysicích na Moravě. Párové barokní pušky, vyrobil v 18. století mezi sběrateli známý puškař Matheus Muck a jednu z nich vlastní lysický zámek už z dřívějška.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Zámek Lysice

Článek

Spolu s dalším - tedy třetím Muckovým unikátem mají nyní Lysice jedinečnou kolekci tří zbraní. Jejich hodnota se odhaduje na nejméně šest miliónů korun, a proto budou mít mimořádné unikáty vlastní výstavní trezorovou vitrínu.

„Jednání s majitelem zbraně, za kterou nakonec stát zaplatil tři čtvrtě miliónu korun, bylo velmi zdlouhavé a dá se říct, že i napínavé. Naposledy podobný nákup Národní památkový ústav realizoval před 10 lety pro zámek Lednice. V tomto případě musela být zbraň nejdříve uznána jako národní kulturní památka a teprve pak se mohl nákup realizovat,” vysvětlila Právu kastelánka Martina Medková Rudolfová.

Celý proces měl ještě další úskalí. „Toto uznání bylo dost rizikové pro původního majitele zbraně, protože ten si uzavřel cestu pro možné vyvezení trombonu do zahraničí, pokud by se nakonec obchod neuskutečnil. O nákupu se přitom jednalo už celé čtyři roky a v poslední fázi, než se exponát opravdu koupil, jsem skoro nemohla ani spát,“ přiznala kastelánka.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Kastelánka lysického zámku Martina Medková s mimořádně cenným exponátem - dvouhlavňovým trombonem

Zbraň je bohatě zdobená a po technické stránce je unikátní v tom, že má otočné hlavně. Vyrobena byla pro rod Kinských, spřízněný s majiteli lysického panství - rodem Dubských. Lysická zbrojnice zahrnuje asi 420 zbraní, z nichž je přibližně polovina vystavena. Zbytek je v depozitáři.

Inventura odhalí poklady

Zámek, který loni zhlédlo 28 000 návštěvníků, otvírá 2. dubna a prvních 14 dnů bude mít otevřeno denně. Pušky však nebudou jedinou atrakcí, od druhého dubna až do konce června je zde například k vidění výstava téměř 2000 historických pečetí a také rodokmenů 33 šlechtických rodů.

Letošní sezónu budou rovněž poprvé celoročně otevřené skleníky a oranžérie a podobně jako na jiných státem spravovaných památkách i Lysice vystaví různé dokumenty a předměty při akci Velká hrado-zámecká inventura.

K historii zámku, který nikdy nebyl určen ani přizpůsoben k mimořádně velkým návštěvám turistů, patří i nová publikace. Přináší řadu dosud neznámých dokumentů o stavbě tohoto sídla, které zřejmě ještě nevydalo všechna svá překvapení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám