Hlavní obsah

Zatmění slunce na Špicberkách přeplnilo hotely. Mráz a medvědi představují nebezpečí

Norské arktické souostroví Špicberky vyzvalo potenciální zájemce o pozorování úplného zatmění Slunce, které má být v příštím týdnu, aby na ostrovy nejezdili. Hotely jsou prý již plné, v oblasti panuje mrazivé počasí a velké nebezpečí navíc představují lední medvědi.

Foto: Paul Souders, Profimedia.cz

Mrazivé Špicberky

Článek

Hotely na Špicberkách a na Faerských ostrovech prý byly na tuto událost zarezervovány několik let dopředu, i když na Faerských ostrovech ještě zůstávají nějaká volná místa k přenocování například v soukromých domech.

Christin Kristoffersenová, starostka největší osady na Špicberkách Longyearbyenu, agentuře Reuters řekla, že souostroví očekává na zatmění Slunce 1500 návštěvníků. Stálých obyvatel je přitom asi 2500. Ostrovy, které jindy vstřícně vítají turisty, tak už dosáhly maximálního limitu pro zajištění bezpečnosti, dodala.

Foto: Profimedia.cz

Lední medvědi představují na Špicberkách riziko.

„Bezpečnost má přednost, dokonce i před zatměním Slunce. Musíme se o lidi postarat. V březnu bývá strašlivá zima a navíc čelíme hrozbě ledních medvědů," vysvětlila. V roce 2011 usmrtil lední medvěd na Špicberkách mladého britského táborníka a čtyři další zranil. V průměru lidé na tomto severonorském souostroví ročně zastřelí v sebeobraně tři lední medvědy.

S otužilci do kempů

Úplné zatmění Slunce bude v pátek 20. března pozorovatelné z pevniny pouze na Špicberkách a na Faerských ostrovech. Částečné zatmění Slunce bude vidět v severní Africe, Evropě a severní Asii. V České republice bude Měsíc zakrývat necelých 75 procent plochy slunečního kotouče.

Meteorologové předpovídají na pátek polojasno, s teplotami na Špicberkách minus 17 stupňů Celsia a v metropoli Faerských ostrovů Tórshavnu plus tři stupně Celsia. Na Faerských ostrovech, které jsou součástí Dánského království s plnou vnitřní samosprávou, očekávají 8000 návštěvníků k 50 000 místních obyvatel.

Pro otužilé turisty otevřou na Faerských ostrovech i kempy, které obvykle zahajují provoz až v květnu. Pokud by obloha v pátek nad severní Evropou zůstala jasná, mohla by zatmění Slunce doprovázet ještě polární záře.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám