Hlavní obsah

Praha uctí svatého Patrika. Petřín zezelená

Druhý březnový pátek se ponese i v Praze ve znamení oslav irského patrona svatého Patrika, přestože jeho svátek připadá až na 17. března. Vedle podávání tradičního zeleného piva bude kvůli svátku od večera zeleně nasvícená Petřínská rozhledna. V úterý se bude slavit v restauracích po celém Česku.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Petřínská rozhledna v zeleném loni na svátek svatého Patrika

Článek

Svatý Patrik podle legendy obrátil v pátém století Iry na křesťanství. Z oslav jeho svátku se stala tradice takřka po celém světě. Výjimkou není ani česká metropole. Vše začalo tím, že svátek slavili Irové, kteří žili v zahraničí. Postupně se k nim připojovali další a další lidé.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Loňské oslavy svátku svatého Patrika v Praze a do tmy zářící Petřín.

Petřínská rozhledna v Praze bude nasvícená do zelena od dnešních 19:30 do středy 18. března. Zařadí se tak k egyptským pyramidám, newyorské Empire State Building, šikmé věži v Pise, Koloseu v Římě, Niagarským vodopádům a dalším slavným místům, které na několik dní zezelenají.

Takzvaný globální Greening pořádá na počest svátku svatého Patrika irská agentura pro podporu turismu Tourism Ireland. Patronem české akce je irské velvyslanectví v Praze.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Známé světové ikony se loni v rámci oslav Dne svatého Patrika zbarvily na zelenoVideo: Reuters

K akci 17. března se tradičně připojují irské restaurace po celém Česku, kde bude hrát irská hudba a k ochutnání budou irské speciality. Oslavy pořádají i běžné české restaurace.

Úterkem nic nekončí

V Ostravě začne 23. března Irský kulturní festival, svátek svatého Patrika si připomenou také v Plzni. Kromě irských značek vyrábějí zelená piva i domácí, především malé pivovary. V Česku se zelené pivo točí také na Zelený čtvrtek před Velikonocemi.

Křesťanský mnich, který se později stal svatým a patronem Irska, podle legendy dal vzniknout i dalšímu symbolu země - zelenému trojlístku. Údajně na něm vysvětloval princip Svaté Trojice. Podle další pověsti vyhnal z ostrova hady, dodnes v Irsku žádní nežijí.

Den svatého Patrika byl ještě donedávna spíše náboženským svátkem, dnes mají slavnosti různou náplň - od slavnostních pochodů, irské hudby, tradičního tance až po oblékání se do zeleného, barvení piva a ostatních potravin či věcí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám