Hlavní obsah

Chodník smrti se otevírá veřejnosti

Novinky, fis

Po 14 letech uzavření, kdy nerozvážní turisté riskovali svůj život při ignorování zákazu vstupu, se děsivá španělská stezka Caminito del Rey oficiálně otevře. Po mnohamiliónové rekonstrukci nabídne návštěvníkům bezpečný, přesto adrenalinový zážitek.

Opravená stezka Caminito del ReyVideo: Diputación de Málaga

 
Článek

Na skálu přilepený chodník Caminito del Rey (Cesta králů) v jihošpanělské provincii Málaga byl uzavřen v roce 2001 poté, co při jeho zdolávání přišlo o život pět lidí. Navzdory tragickým skutečnostem, přísnému zákazu i havarijnímu stavu cesty se tam v minulých letech odvážily vstoupit stovky dalších turistů. A tak na internet postupně vyplouvala videa, na nichž bylo vidět, že části cesty chybí a jiné jsou polorozpadlé.

BEZ KOMENTÁŘE: Stezka Caminito del Rey je jen pro otrlé

Tamní úřady dlouho slibovaly opravu a následné zpřístupnění natěšeným odvážlivcům. Ti se konečně dočkali, protože stezka, jíž se říká také chodník smrti nebo nejděsivější chodník světa, se oficiálně otevře v posledním březnovém víkendu. Ačkoliv je trasa důkladně opravená, stometrový sráz pod nohama nahání hrůzu.

Návštěva králů

Na tříkilometrové pouze metr široké cestě už samozřejmě nechybí žádné úseky a bezpečnost zajišťuje také nové zábradlí. Vstup si předem rezervovalo 30 000 turistů, jak informovala tamní média. Denní počet návštěvníků má být regulován.

Některé zdroje uvádějí, že renovace stála v přepočtu téměř 70 miliónů korun, jiné tvrdí, že vyšla dokonce o víc než 15 miliónů korun dráž. Předchozí odhady však pracovaly s ještě podstatně vyššími ciframi.

Stezka vznikla v roce 1901, v provozu byla od roku 1905. Měla usnadnit cestování zaměstnancům nedalekých vodních elektráren. V roce 1921 cestou prošel španělský král Alfons XIII., díky čemuž získala svůj název. Jeho pravnuk současný král Filip VI. má za dva týdny přestřihnout pásku při slavnostním otevření cesty.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám