Hlavní obsah

Poznávací okruh po Maroku zanechá člověku vůni máty na patře

Egypt už navštívil skoro každý. Ale Maroko zůstává pro většinu Čechů stále velkou neznámou. Přitom tato země má hodně co nabídnout nejen těm, kteří nechávají svou kůži zkrápět paprsky Slunce, ale zejména těm, kteří doopravdy chtějí něco vidět. Města jako Marrákeš, Fès či Rabat nabízejí autentické orientální zážitky s mírným francouzským vlivem. Romantika, jak má být.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Večerní pohled na náměstí Jemaa el-Fna v Marrákeši.

Článek

Stačí necelé čtyři hodiny letu a člověk se nachází v úplně jiném světě. Jak už to tak bývá, tak značná část Čechů směřuje do Maroka za koupáním. Jenže podobně jako Egypt není pouze Hurghada, Maroko není jen Agadir.

A co jsou tedy jedny z největších lákadel Maroka? Neotřesitelným číslem jedna je obří tržiště Jemaa el-Fna v Marrákeši, jehož večerní ryk a výrazné vůně jsou slyšet a cítit do dáli. Stísněné uličky mediny v konzervativním městě Fès pak poskytnou člověku unikátní pohled na autentický život místních. Maročtější Maroko než nabízí Fès, asi nenajdete. A Rabat? To je město, které vás naopak překvapí svým moderním nádechem. Čítá i supermoderní tramvaje křížící město. I proto je zdejší staré město něčím, co byste v Maroku doopravdy nečekali.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Staré město v Rabatu vám bude připomínat romantické Řecko.

Komplikace na české občany cestující do Maroka za poznáním nečekají, víza totiž nejsou v této zemi pro cesty do 90 dní povinností.

„Maroko je u našich aktivních zákazníků velmi populární. Chtějí vidět během jedné cesty více, a proto často využívají nějaký z našich poznávacích okruhů nebo kombinovaných zájezdů, které spouštíme počátkem května. Právě od května až do léta je marocké klima povětšinou velmi příjemné pro objevování místních krás. Sezóna je za rohem a firstminute prodeje s více než pětinovou slevou už tento týden končí,” uvedla Lenka Berberi z CK Blue Style.

Vzhůru za zdravým jídlem

Návštěvníci Maroka se mohou těšit z velkého množství různě upravené zeleniny v podobě chutných salátů a dušené zeleniny, která tvoří významnou součást pokrmu tajine. Maso se v Maroku konzumuje převážně kuřecí či hovězí, opět většinou vařené či dušené pod tajemnou poklicí zvláštní tajinové nádoby.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Máte rádi sladkosti? V marockém Fèsu se vyřádíte.

Celkově lze o předkrmech a hlavních chodech říci, že jsou spíše dietního charakteru, nikdy ne mastné či olejnaté, ale zároveň díky způsobu přípravy, nevysušené.

A jestli vám bude něco po návratu z Maroka zpět v České republice chybět, tak je to přeslazený zelený čaj s přídavkem čerstvé, chutí a vůní překypující marocké máty, který je servírován po každém jídle jako digestiv. A nějakou tu sladkost si jistě také neodpustíte. Místní cukrovinky jsou totiž doslova hříšné.

Suvenýr? Ručně barvené kůže

Pokud si ale rádi vozíte z cest suvenýry, tak existuje něco, co vás na poznávací cestě po královských městech Maroka jistě nenechá chladnými. Ručně tkané a barvené šály z bavlny, rostlinného hedvábí, ovčí vlny nebo z kombinace těchto materiálů, si totiž vozí skoro každý návštěvník Fèsu. Ale to není vše, co toto magické město nabízí.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Autentické barvírny kůže rozhodně stojí za to vidět. Jen pozor, pokud máte citlivější nos...

V proslulých barvírnách a kožených manufakturách se kromě velkolepé podívané na tento proces dá pořídit cokoliv z kozí, ovčí, jehněčí, kravské a velbloudí kůže v jakékoliv barvě, velikosti či typu. Ceny jsou smluvní a při trpělivém vyjednávání i velmi příznivé. Oblečení se přizpůsobuje na míru zákazníkovi a není problém jej během několika hodin doručit do hotelové recepce. Servis, za který byste v mnoha místech Evropy museli platit zlatem...

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám