Hlavní obsah

Muzeum v Chebu připravilo výstavu historických pokladů regionu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Unikátní výstavu hromadných nálezů cenných předmětů na území historického Chebska připravilo muzeum v Chebu. Poprvé bude k vidění i nález hallských feniků, které v roce 2013 objevila amatérská hledačka v Opatově u Lubů. Výstava potrvá do 14. června, poté poputuje do Německa, jak uvedl kurátor výstavy a archeolog chebského muzea Michal Beránek.

Foto: Slavomír Kubeš, ČTK

Hallské feniky ze začátku 14. století nalezené v koženém váčku ve Svatém Kříži v roce 2006.

Článek

„Na výstavě budou k vidění depoty, lidově poklady, od doby bronzové do současnosti. Nálezy pocházejí z historického Chebska, což je region na pomezí Čech a Bavorska. Vzácné jsou všechny, ale asi nejvzácnější je poslední nález z Opatova," řekl Beránek.

Jde o stříbrné hallské mince pocházející z jižního Německa. Poklad obsahoval skoro 1200 mincí z doby kolem roku 1300. Podle Beránka nebyla v té době hodnota takového pokladu závratná. „Dá se přepočítat na asi 100 až 120 pražských grošů. Při tehdejších platech, kdy byl týdenní plat stavebního dělníka asi 10 grošů, je to plat za 10 až 12 týdnů," uvedl Beránek.

Foto: Slavomír Kubeš, ČTK

Model nálezu nejvýznamějšího vystaveného pokladu objeveného v roce 2013 v Opatově u Lubů. Obsahoval 1195 hallských feniků ze začátku 14. století.

Mince byly uloženy v textilních obalech a pak v nádobě. Podle Beránka, ač jde o významný a cenný nález, z hlediska archeologie je možná zajímavější právě nalezená textilie, která se jen málokdy zachová po tolik století. Historický význam má nález z Opatova například v tom, že dokládá úzké styky Chebska s jižním Německem.

Foto: Slavomír Kubeš, ČTK

Bližší pohled na hallské feniky

Podobných nálezů mapuje výstava, která byla uspořádána ve spolupráci s muzeem ve Waldsassenu a za finanční podpory Česko-německého fondu budoucnosti a města Luby, šest a doplňuje je o historické souvislosti. Návštěvníkům budou představeny nejen poklady, ale především doba jejich uložení a význam jejich nálezu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám