Hlavní obsah

Nejsušší poušť světa objímá zelenou oázu

Novinky, fis

V písečné nicotě jihoamerické pouště Atacama se rozprostírá oáza Huacachina s velkým jezerem a rezidencemi. I když by se to tak na první pohled mohlo zdát, nejde o fatu morgánu, nýbrž o kus života uprostřed prašného ticha.

BEZ KOMENTÁŘE: Oáza Huacachina leží uprostřed prašného ticha pouště Atacama

 
Článek

Huacachina leží nedaleko peruánského města Ica. Lidé si odtamtud přijíždějí do pouštní oázy odpočinout od městského ruchu. Několik desítek metrů vysoké hradby z písečných dun zajišťují nerušený klid pro všech zhruba sto místních rezidencí.

BEZ KOMENTÁŘE: Písečné duny obklopující oázu jsou vyhledávaným místem pro sandboarding

Foto: Profimedia.cz

Huacachina, oáza ukrytá mezi obřími dunami

Foto: Profimedia.cz

Letecký snímek Huacachiny

V Huacachině žije okolo 120 obyvatel. Kromě rezidentů z nedalekého města tam v posledních letech hledají rozptýlení také turisté. Oblíbili si například sandboarding ('snowboarding' na písečných dunách - pozn. red.).

Centrem oázy je velké jezero, na němž se lze projet třeba i na šlapadlech. Protože jezero obklopené palmami naplňuje minerální voda podzemních pramenů z And, dlouho se využívalo také k léčebným koupelím.

Foto: Profimedia.cz

U břehu jezera jsou připravená šlapadla.

Nejsušší poušť světa Atacama se táhne územím Peru a Chile. Na jedné straně ji ohraničuje Tichý oceán, na straně druhé zubaté vrcholky And. Pro Atacamu jsou typické velké teplotní výkyvy a také nekonečné sucho. V některých oblastech nepršelo až stovky let.

Reklama

Související témata:

Související články

Halucinogenní nápoj láká turisty do Peru

V peruánské Amazonii turisté naleznou bohatou flóru a faunu. Co ale poslední dobou láká stále více západních turistů do této jihoamerické země, je ayahuasca....

Výběr článků

Načítám