Hlavní obsah

V Podyjí jsou stále uzavřené dvě stezky kvůli prosincové námraze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Národním parku Podyjí jsou po prosincové námraze uzavřeny kvůli spadaným stromům dvě turistické stezky. Původně jich bylo neprůchodných 12. Podle odhadu lesníků poškodil mráz v areálu parku asi 10 500 metrů krychlových dřeva. To je množství, které se v této chráněné lokalitě vytěží zhruba za rok a půl. Informoval o tom vedoucí odboru péče o les ze správy parku Podyjí Petr Vančura.

Foto: Petr Lazárek (Správa NP Podyjí)

V polovině února se podařilo zpřístupnit Claryho stezku, která vede na vyhlídku u Claryho kříže.

Článek

Námraza způsobila loni v prosinci rozsáhlé problémy po celé zemi. Kolabovala doprava, policie zaznamenala prudký nárůst nehod, některé oblasti v Česku byly bez elektřiny.

Pod tíhou námrazy ztěžkly větve stovek stromů, které šly k zemi. Řada stezek byla zcela zablokovaná a jejich vyčištění trvalo dlouhé týdny. Nyní je neprůchodný Felicitin okruh u Vranova nad Dyjí a nedaleká Halamaškova vyhlídka.

Kdy budou cesty pročištěny, si vedení správy parku netroufá odhadnout. Lesníci upozorňují na to, že i na zprůchodněných trasách je za větru nutná opatrnost. Z korun stromů by mohly nadále opadávat větve a procházející turisty by některá z nich mohla zranit.

Claryho stezka už je průchodná

V polovině února se lesníkům v NP Podyjí podařilo zpřístupnit Claryho stezku na Vranovsku, která byla po prosincové kalamitě také uzavřená. Tato stezka vede ke Claryho kříži, který shlíží na hráz Vranovské přehrady. Na tomto místě stojí už od 19. století.

Od Claryho kříže dohlédnete nejen do údolí Dyje, ale také k vranovskému zámku. Na trase stezky minete například farní kostel Nanebevzetí Panny Marie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám