Hlavní obsah

Berlín otevřel kontroverzní muzeum plastinátů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín ve středu otevřel kontroverzní muzeum preparátů lidských těl, takzvaných plastinátů. Stálá expozice vznikla na ploše 1200 metrů čtverečních přímo v patě berlínské televizní věže. Informovala o tom agentura DPA.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Berlínské muzeum vypreparovaných lidských tělVideo: Reuters

 
Článek

Kontroverzní Menschen Museum (Muzeum lidí) chtěl německý preparátor mrtvých lidských a zvířecích těl Gunther von Hagens otevřít už koncem loňského roku, ale kvůli právnímu sporu musel být termín odložen. „Otevření se uskutečnilo podle očekávání," řekl syn kontroverzního umělce Rurik von Hagens, který je zároveň ředitelem Plastinaria, první stálé expozice svého druhu, v braniborském Gubenu.

Nové muzeum na Alexandrově náměstí bude trvale vystavovat více než 200 anatomických exponátů. Při Hagensově metodě takzvané plastinaci se nahrazuje voda a tuk v tkáních těl silikonem a epoxidovou pryskyřicí, čímž se zabrání jejich rozkládání.

Vědec tuto metodu sám vynalezl. Od roku 1996 pak se svými výtvory za velkého zájmu veřejnosti a protestů náboženských i politických kruhů objel celý svět. V posledních letech Hagens trpí Parkinsonovou chorobou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám