Hlavní obsah

V Jasné ošetřují úrazy lyžařů přímo u sjezdovky

Právo, Ivan Vilček

Když dvaatřicetiletého Poláka stála chvilka nepozornosti na sjezdovce ve slovenské Jasné zlomenou ruku, nečekaly ho dlouhé minuty bolesti, než dorazil lékař. Přímo u sjezdovky mu první pomoc poskytlo v Domě Horské služby lékařské středisko Medical Centrum.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Medical Centrum v Jasné

Článek

Polák měl komerční pojištění a pojišťovna souhlasila s uhrazením převozu pacienta do nemocnice v Zakopaném. Lékaři mu ruku zafixovali a dostal injekci proti bolesti, aby vydržel cestu.

Branislav Hrčka ze záchranné služby pak nastartoval připravenou sanitku a zamířil do Polska. „V případě cizinců je ošetření kompletně hrazeno z komerčního pojištění. Našeho občana v případě zlomeniny ošetříme na místě. Lékař si neúčtuje žádný poplatek, pouze náklady na zdravotnický materiál. Při vážném úrazu dopravíme pacienta do nemocnice v Liptovském Mikuláši,“ dodal.

Za měsíc hlásí 200 ošetřených

„Za měsíc jsme ošetřili téměř 200 lidí,“ řekl Právu lékař Leo Černý. „Je to už moje pátá ordinace v Čechách a na Slovensku,“ řekl. V ČR funguje podobné centrum například ve Špindlerově Mlýně, v Harrachově nebo v Rokytnici nad Jizerou.

V Jasné najdou nejen lyžaři, ale i ostatní návštěvníci centrum hned u sjezdovky Biela Púť. „Poskytujeme chirurgicko-traumatologickou péči. Pro pacienty je k dispozici denně včetně víkendů chirurg, anesteziolog a rentgen. Zařízení je vybaveno defibrilátorem, monitorem životních funkcí a podobně,“ říká Černý.

Ordinují od devíti ráno do devíti večer. Na telefonu jsou k dispozici nepřetržitě.

Sportovci jsou spokojeni

Do Liptovského Mikuláše posílají jen pacienty, jejichž stav vyžaduje hospitalizaci nebo operaci. Návštěvníci sjezdovky si novou službu pochvalují. „Sníh je zledovatělý a rychlý. Je to hned jiný pocit, když vidím, že lékaři se o mě mohou v případě nutnosti postarat přímo u sjezdovky,“ říká Ján z Bratislavy.

„Jsme tady s dětmi a může se stát cokoli. Mám dobrý pocit z toho, že lékař je blízko,“ dodává Andrea z Košic.

Reklama

Výběr článků

Načítám