Hlavní obsah

Do Česka přijelo v roce 2014 nejvíce turistů v historii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V roce 2014 přijelo do Česka celkem 8,1 miliónu zahraničních turistů, což bylo o 3,5 procenta více než v předchozím roce. Příjezdy zahraničních turistů překonaly očekávání analytiků i historický rekord. Vyplývá to z dat o návštěvnosti hromadných ubytovacích zařízení, která v pondělí zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Zahraniční turisté směřují převážně do české metropole.

Článek

Během roku rostly zejména příjezdy z blízkých evropských zemí, kterými jsou Německo, Polsko, Rakousko, Slovensko, ale i Nizozemí, Itálie, Španělsko či Velká Británie. Ze vzdálených zemí zaznamenala rekordní nárůst Jižní Korea (+21,9 %), která tempem růstu letos těsně předstihla tradiční Čínu (21,6 %). Jako perspektivní trh se začíná profilovat Izrael s 12% růstem.

„Ve srovnání s předchozími roky je letos patrné výrazné oživení u řady tradičních evropských trhů, což vyrovnalo dopady negativního vývoje v Rusku,“ uvedl Jan Herget, ředitel Institutu turismu agentury CzechTourism v reakci na pokles, který statistici zaznamenali u turistů z Ukrajiny (-19,3 %) a Ruska (-13,4 %).

Ruská krize nebyla tak silná

„Dopady krize na ruském trhu nakonec nebyly tak tragické, jak očekávali touroperátoři a aerolinky počátkem roku, kdy se hovořilo o propadech rezervací v řádech 30 - 40 %. Nicméně řada turistů přicestovala do Česka samostatně a především bonitnější klientely se kurzové rozdíly rublu dotkly výrazně méně než střední třídy“, doplnil Herget.

Agentura CzechTourism bude v roce 2015 lákat čínské turisty prostřednictvím svých zahraničních zastoupení v Šanghaji, Pekingu a Hongkongu. Mezi připravované aktivity se řadí spolupráce v rámci filmového turismu, workshopy, veletrhy a akce pro tamní novináře i tour operátory.

Turisty z Číny může do ČR nalákat také nový čínský film natočený v Praze.[celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám