Hlavní obsah

Zahoďte běžky. V módě je skitouring

Novinky, Miroslav Benč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tak to nemůžu dát. Z lanovky se dívám na vrchol rakouského Dachsteinu a při představě, že tam lezu na lyžích s přilepenými stoupacími pásy, mě jímá hrůza. Jenže po prvních sto metrech jsem zjistil, že výstup pěkně odsýpá, a navíc mě to baví. A to je co říct, protože běžky z duše nenávidím jako šílenou dřinu.

Foto: Michal Bulička - Dynafit (5x)

Stoupání

Článek

Žádný skipas, ani narvané sjezdovky. Všude okolo klid, pár dalších nadšenců a neupravený sníh krásně křupe. Tak jsem si vždy představoval hory. Cesta nahoru neskutečně rychle ubíhá, na vrcholu sním čokoládovou tyčinku, dám si trochu čaje, sundám stoupací pásy, pokochám se nádherným výhledem a jede se dolů!

Vrcholek Dachsteinu

Při sjezdu v neupraveném sněhu je také potřeba myslet na to, že lyže na skitouring jsou o mnoho lehčí než klasické sjezdové, což docela zamává se stabilitou. Mě to ovšem nikdo neřekl, a tak jsem to pořádně rozpálil a za chvíli jsem předvedl docela profesionální pád jako z televize.

Sjezd

Po rychlém otřepání jsem si ale sjezd náramně užil. Tento skvělý zážitek mohu všem jen doporučit.

Žádný extrém

Představa skialpinisty jako hazardujícího extrémisty daleko od sjezdovky už dávno neplatí. A co víc, skialpinismus, nebo chcete-li skitouring, se stále hlasitěji hlásí o slovo i v našich horských střediscích, kde postupně vznikají nejen oficiální značené trasy, ale i zázemí testcenter a podobně.

Tento sport s bohatou historií má čím dál více příznivců, kteří již přišli na to, že stačí umět trochu lyžovat a mít alespoň průměrnou fyzičku. Výhodou lyží na skitouring je prakticky neomezený pohyb v členitém zasněženém terénu. Co nevyjedete nebo nesjedete na běžkách, snadno zvládnete na skialpech.

Stoupací pásy nasadíte a sundáte v podstatě jedním tahem.

Turistika na lyžích je krásný sport v tichých horách. Především si ji oblíbí ti, které omrzela hlučná střediska a sjezdovky plné lidí. Lyže se využívají jak ke sjezdu, tak i k výstupu. Túra je často spojená s výstupem na vrchol a v Alpách vedou některé trasy i přes ledovce.

Speciální vázání na skitouring. Volná pata nahoru, zafixovaná dolů na sjezd.

Skitouring má hlavní sezónu v březnu a dubnu, kdy bývá i stabilnější, spíše jarní počasí. Pro skitouring ale potřebujete speciální výbavu, která je odlišná od sjezdařské.

Jak začít se skitouringem

Přihlásit se do kursu nebo na túru s horským vůdcem

Pod vedením zkušeného kamaráda

Co je potřeba pro začátek

Alespoň průměrná lyžařská zdatnost

Solidní fyzická kondice

Základní a nouzové vybavení 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám