Hlavní obsah

Voda tryskající ze skály je atrakcí exotické pláže

– Salála
Novinky, Vojtěch Pospíšil (Salála)

Pláž al-Mugsajl je označována za jednu z nejkrásnějších, ne-li vůbec za tu nejkrásnější pláž Ománu. A po právu. Nabízí toho totiž mnohem víc než „pouhé“ průzračné moře a skvělé koupání.

Voda tryskající z šachet je lákadlem pláže al-MugsajlVideo: Vojtěch Pospíšil, Novinky

 
Článek

Po příjezdu od města Salála, kde turisté v této části Ománu většinou pobývají, se zdá, že tato šest kilometrů dlouhá pláž nějak zvlášť nevybočuje z řady ostatních čistých a atraktivních pláží této arabské země.

Foto: Vojtěch Pospíšil, Novinky

Při silném příboji jsou gejzíry opravdu působivé

Důvod, proč je tak navštěvovaná, se nachází na jejím konci. Jako první zaujmou pitoreskní vápencové útesy, které během let nabyly prapodivných tvarů. Ve vedru poskytují příjemný stín při krátké cestě k té vůbec největší atrakci pláže al-Mugsajl – „gejzírům“.

Vápenec je totiž protkaný jeskyněmi a některé z nich mají vertikální šachty vedoucí až na povrch. Když je příboj dostatečně silný, dotlačí vodu skrz chodby až nahoru, kde může tryskat až do několikametrových výšek.

Foto: Vojtěch Pospíšil, Novinky

Eroze vytvarovala vápencové útesy do zajímavých tvarů

Díry, z nichž voda proudí nahoru, jsou kvůli bezpečnosti zakryté mřížemi. Na první pohled to možná trochu kazí dojem, návštěvníci si ale na druhou stranu můžou proudy vody vychutnat opravdu zblízka.

Ačkoliv se jedná o významnou atrakci, v zimních měsících, kdy teplota běžně atakuje třicítku, ji davy lidí nenavštěvují. Omán sice je pro Evropany v tomto období zajímavou alternativou pro pobyt v teple, ale zatím se nejedná o masovou záležitost. Opakem je léto, kdy jsou na rozdíl od rozpáleného zbytku země v Salále a okolí snesitelné teploty.

Foto: Vojtěch Pospíšil, Novinky

Skály jsou protkané tunely, jimiž může voda tryskat až na povrch

„Češi jezdí do Ománu a okolí Salály hlavně v zimě, protože chtějí za teplem. Samotní Ománci a lidé z okolních arabských zemí ale tento region navštěvují hlavně v létě. A paradoxně kvůli ochlazení. V tomto období sem totiž zasahuje monzun,“ řekl Novinkám mluvčí cestovní kanceláře Fischer Jan Osúch.

Foto: Vojtěch Pospíšil, Novinky

Pláž al-Mugsajl se táhne v délce šesti kilometrů

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám