Hlavní obsah

Telč bude hostit zimní sraz turistů

Českého zimního srazu turistů v Telči na Jihlavsku se v příštím týdnu zúčastní přes 400 lidí. Skoro polovina přihlášených je ze Slovenska, přijedou také delegace polských a maďarských turistů.

Foto: Profimedia.cz

Historické centrum Telče

Článek

Město bude čtyřdenní setkání hostit od čtvrtka 12. února. Kromě výletů pro běžkaře i pro pěší bude mimořádně otevřena rozhledna na Oslednicích, telčská muzea a podzemí. Pokud připadne sníh, účastníků bude asi ještě víc, jak uvedl Vladimír Mazal z pořádajícího telčského Klubu českých turistů.

Foto: archiv města Telč

Rozhledna Oslednice

Zimní sraz turistů se koná každé dva roky, v Telči bude poprvé. Na Vysočině se setkání konalo v roce 2007 ve Žďáru nad Sázavou, tehdy se turisté museli obejít bez sněhu. Teď je sice kolem Telče bílo, ale vrstva sněhu není vysoká.

Rozezní se i hudba

Připravovaná trasa pro běžkaře mezi Telčí a Studenou, dlouhá zhruba 20 kilometrů, se podle Mazala v sobotu dala projet bez sundání lyží. „Sice to není na nové lyže, ale na takzvané práskačky nebo na lyže 'voraništní', ale dá se dojet v podstatě až do Telče," upřesnil.

Turisté se budou moci vydat do přírody i pěšky, trasy povedou po vedlejších silnicích kupříkladu do Kostelní Myslové a do Krahulčí. Pro zájemce je připraveno také zimní táboření u rybníka Roštejn. Součástí programu je kromě prohlídek památek i páteční koncert v kostele Jména Ježíš a v sobotu Papučový bál.

Tradice zimních srazů podle Mazala vznikla v roce 1931, kdy tehdejší Klub československých turistů začal pořádat lyžařské přebory. Dalších několik ročníků setkání se uskutečnilo v 60. letech. První český zimní sraz turistů byl oficiálně vyhlášen v roce 1974. Delší pauza nastala v 80. a 90. letech, srazy pak byly obnoveny v roce 2003.

Reklama

Související témata:
Stanislav Tecl

Výběr článků

Načítám