Hlavní obsah

Islanďané začnou nad Reykjavíkem stavět první pohanskou svatyni od dob Vikingů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na kopci nad islandskou metropolí Reykjavíkem bude tento měsíc zahájena stavba velkého pohanského chrámu, kde budou moci Islanďané veřejně uctívat severské bohy Tóra, Ódina či bohyni Frigg. Půjde o první takovou svatyni na ostrově od vikinských dob, napsala agentura Reuters.

Foto: Magnús Jensson

Vizualizace chrámu, který by měl vyrůst na Islandu

Článek

Obyvatelé Skandinávie začali opouštět víru v severské bohy kolem roku 1000 našeho letopočtu, kdy postupně konvertovali ke křesťanství. V poslední době ale moderní verze pohanství znovu získává na Islandu popularitu. Novopohanské sdružení Ásatrúarfélag (Ásové se nazývají bohové v severské mytologii), založené v roce 1972, uvádí, že počet jeho členů se za posledních 10 let ztrojnásobil. Nyní má podle oficiálních statistik na ostrově s 330 000 obyvateli 2400 členů.

Chrám, který se bude tyčit na vrchu Öskjuhlíd, pojme na 250 lidí. Budou se zde konat svatby, pohřby a další rituální obřady jako například udělování jména. Plánuje se ale také pořádání koncertů a podobných akcí.

„Domnívám se, že dnes už nikdo nevěří v jednookého muže, který jezdí na osminohém koni (Ódina)," prohlásil islandský hudební skladatel Hilmar Örn Hilmarsson, který působí jako velekněz ve sdružení Ásatrúarfélag, jehož cílem je propagovat víru v severské bohy a konat pohanské obřady. „Vnímáme tyto příběhy spíš jako básnickou metaforu a manifestaci přírodních sil a lidské psychiky," dodal.

Atrakce pro turisty

Stavba chrámu by měla být dokončena v příštím roce. Budova bude částečně zapuštěna do země a její klenba bude proměnlivým způsobem propouštět sluneční světlo v závislosti na ročních obdobích.

Podle islandského zpravodajského serveru Vísir Hilmarsson očekává, že nový chrám přitáhne do Reykjavíku také více návštěvníků ze zahraničí. Zájem o staroseverskou mytologii vzbudily v posledních letech mimo jiné populární filmy jako trilogie Pán Prstenů na motivy knihy J. R. R. Tolkiena či snímky z řad Thor a Avengers, v nichž vystupuje bůh hromu a superhrdina komiksů Marvel Tór.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám