Hlavní obsah

Tým Moto cestou necestou je doma. S Jižní Amerikou se loučil nerad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Členové výpravy Moto cestou necestou se během poslední lednové neděle rozdělili na dvě skupiny. Další porucha na motorce Jana Révaie by totiž pohyb v horách mimo civilizaci činila značně troufalým a riskantním.

Závěr cesty týmu Moto cestou necestou po Jižní AmericeVideo: Moto Cestou necestou

 
Článek

„Olej, který jsme dolévali do kardanu, skoro okamžitě vytekl. Po konzultaci s Juanem, od něhož máme motorky, ji po vlastní ose odvezla Hanka s Egonem do přístavu Arica, kde ji předali přepravní společnosti. Ostatní vyrazili na misionářskou cestu puebly a horami v příhraničí Bolívie a Chile,“ popsal Novinkám Tomáš Matějovský z týmu Moto cestou necestou.

Foto: Moto cestou necestou

První den odloučení a Cesta misionářů

S Egonem Kulhánkem a Hankou Ptáčkovou, kteří z přístavu vyrazili na tandemu, se zbytek výpravy má setkat až o dva dny později ve městě Cuya v údolí Camarones na pobřeží Pacifiku. „Ty dva dny pustinou, malými oázami, nalezišti petroglyfů a kouzelnými místy k bivakování utekly jako voda,“ uvedl Matějovský a doplnil, že si nikdo z týmu nechtěl připustit blížící se závěr cesty. A tak si všichni raději plnými doušky vychutnávali přítomné okamžiky v Andách a poušti Atacama.

Žíznivé nádrže

Romantické chvilky v panenské krajině ovšem narušila další komplikace. Členové výpravy podcenili zásoby benzínu. Brzy nezbyla ani kapka v kanystrech s rezervním palivem. „Zeptali jsme se v pueblu Codpa, jestli nám někdo z místních pomůže. Nabídl se zdejší karabiniér a poslal nás do místa, kde na dlouhých štrekách zastavují tiráci a kde má majitel hospody několik set litrů benzínu pro situace, jako byla ta naše,“ líčil Matějovský.

Foto: Moto cestou necestou

Cesta misionářů - pustoprázdná krajina

Po doplnění nádrží se část party motorkářů vrací bivakovat do Údolí krevet (Valle de Camarones). Po noci na louce s posekanou vojtěškou následuje další malá změna plánu. Silnice, po níž se chystali jet na setkání s Egonem a Hankou, má být až do pravého poledne uzavřená kvůli odstřelování nebezpečných kamenů.

Foto: Moto cestou necestou

Ranní koupání

„Sjeli jsme k řece a příjemně jsme se vykoupali. Taky jsme na vlastní oči viděli, proč se této oblasti říká Údolí krevet. Zdejší tůňky jsou plné raků a sladkovodních krevet,“ vzpomíná Matějovský.

Odpoledne se tým konečně opět setkal. Jan Révai vrátil Hance, která je jedinou ženou v motorkářském týmu, její motorku a usedl k ní do tandemu. Pak už tým uháněl kolem obřích geoglyfů směr Iquique, kde si užil pohodlí pobřežního hotelu s datovým připojením, které je tu celkem vzácné.

Nastal čas návratu

Středa 28. ledna přinesla předposlední etapu cesty. Plánem týmu Moto cestou necestou bylo přespat na trase do města Antofagasta kdesi na plážích Pacifiku. Příznivé počasí dovolilo během bivakování nejen koupání v moři, ale také spaní pod širákem (s moskytiérami). „Seděli jsme dlouho do noci, popíjeli úžasné chilské víno a hodnotili uplynulé týdny. Uvědomili jsme si, že další den vše neodvratně končí. Bohužel,“ popsal Matějovský.

Foto: Moto cestou necestou

Petroglyfy v Údolí Codpa

Čtvrtek pak byl prakticky jen přesunem do hotelu v Antofagastě, kde se tým sbalil, protože následující den musel vrátit stroje. V noci z pátku na sobotu pak nastoupil na dlouhý let zpět domů do Česka. Zamířili z Antofagasty do Santiaga de Chile, pak do Buenos Aires, dále mezikontinentálním letem do Amsterodamu a tam po posledním přestupu do Prahy.

„Do Prahy jsme přiletěli v neděli odpoledne poté, co nás blízcí neviděli od 26. prosince, poté, co jsme od konce roku až do 30. ledna putovali po Chile a Bolívii, poté, co Moto cestou necestou uzavřelo další kapitolu svého putování,“ shrnul Matějovský.

Na cestách už poněkolikáté

Projekt Moto cestou necestou založil v roce 2009 producent Egon Kulhánek, přičemž v následujícím roce vyjeli na první cestu po světě Václav Noid Bárta, Lou Fanánek Hagen a Martin Zounar. Jejich motocykly tehdy směřovaly do Maroka. Cesta byla dokumentována, a poté také odvysílána na kanálu Prima COOL.

Od roku 2010 se podobná cesta konala ještě dvakrát. V roce 2012 vyrazili na dobrodružnou cestu celebrit na motorkách Filip Blažek, Pavel Liška a Egon Kulhánek. Tehdy objevovali Turecko. V roce 2013 pak projeli Kavkaz Pavel Liška, Jan Révai a Egon Kulhánek. Při nejnovější cestě objevují Liška, Révai a Kulhánek Jižní Ameriku a rozhodně si nedopřávají žádného luxusu.

Letošními mediálními partnery projektu jsou deník Právo a zpravodajský server Novinky.cz.

Nezbývá než si do září letošního roku počkat na dokument s tím nejzajímavějším z putování party Moto cestou necestou po Jižní Americe. Odvysílá ho Prima COOL.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám