Hlavní obsah

Opava získala povolení na proměnu turisty oblíbeného jezera

Právo, Denisa Telaříková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Opavská radnice získala všechna stavební povolení na první část proměny Stříbrného jezera, které je vyhledávaným místem pro rekreaci českých a polských turistů. Zvelebení přírodního koupaliště, které je na místě bývalého lomu sádrovce, by tak mohlo odstartovat začátkem příštího roku. Právu to sdělil Martin Dostál z opavského odboru rozvoje města a strategického plánování.

Foto: vizualizace města Opavy

Ke Stříbrnému jezeru se lidé z Opavy budou moci dostat po nově postavené lávce, která povede z Městských sadů.

Článek

„Město je v současné době držitelem všech stavebních povolení na první etapu revitalizace rekreační oblasti Stříbrné jezero. Pokračujeme podle plánu,“ uvedl náměstek opavského primátora Dalibor Halátek (Změna). Dodal, že radnice nyní musí vypracovat realizační dokumentaci pro výběr zhotovitele stavby. „Pak všechny podklady urychleně předáme zástupcům státu,“ upřesnil Halátek.

Výstavbu provede stát

Zahájení revitalizace Stříbrného jezera je podle magistrátu závislá na státu. Ten totiž bude provádět nejen výběrové řízení, ale také samotnou výstavbu.

„Pokud vše půjde dobře, obnova této lokality by mohla být zahájena začátkem příštího roku,“ upozornil Dostál s tím, že náklady na stavební práce uhradí převážně stát v rámci revitalizace po někdejší důlní činnosti. „Podle stavební dokumentace jsou náklady odhadovány na 82 miliónů korun bez DPH,“ řekl Dostál.

Nová lávka přes řeku

V první etapě proměny Stříbrného jezera půjde především o výstavbu chybějící dopravní a technické infrastruktury. Hlavně musí být k jezeru zajištěn bezpečný přístup pro chodce a cyklisty. „V rámci projektu je také navržena lávka přes řeku Opavu, která umožní propojení tohoto území také s Městskými sady. Pod ulicí Rolnická u zastávek MHD bude pro zajištění bezpečnosti pěších vybudován podchod,“ líčil Halátek.

Tato lávka bude sloužit k převedení pěší a cyklistické dopravy mezi oběma lokalitami. Bude jednopolová s visutou konstrukcí s nosným kabelem oboustranně kotveným do pylonů. Mostovka bude železobetonová, podélně předepnutá, složená z prefabrikovaných dílců. „Délka přemostění bude činit 61,7 metru. Nosná konstrukce bude mít 66 metrů,“ vylíčil technické detaily lávky Dostál.

Větší bezpečnost plavců

Území severně a východně od jezera včetně břehu nebude v první etapě řešeno vůbec. Promění se ale už břehy Stříbrného jezera, aby působily přirozeně.

„Počítá se i s instalací plovoucích mol, která zvýší bezpečnost plavců. Ta budou umístěna v bezprostřední blízkosti pláží a v místě bývalých ostrůvků. Ve východní zátoce budou umístěny plovoucí ostrůvky, které zlepší podmínky pro život a rozmnožování vodního ptactva,“ doplnil Dostál.

Poprvé se o proměně Stříbrného jezera v rekreační zónu uvažovalo už v 70. letech minulého století, s realizací se však začalo teprve v roce 2005. Městu se dlouho nedařilo dohodnout výkup tamních pozemků s jejich majiteli. Podařilo se to teprve v roce 2011.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám