Hlavní obsah

Na antický chrám v Jasné padlo téměř 50 tun ledu

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lyžařské středisko Jasná bude do konce sezóny zdobit antický chrám z ledu. Na jeho stavbu dovezli téměř 50 tun ledu z Polska. Na vytvoření chrámu pracovalo pět uměleckých sochařů a pět pomocníků deset dní.

BEZ KOMENTÁŘE: Ledový chrám Video: Ivan Vilček, Právo

 
Článek

„Máme zkušenosti ze stavby ledových soch na Hrebienku, ale takový kolos stavíme poprvé. V nejvyšším bodu má stavba 5,5 metru a velikost díla je 11x11 metrů,“ uvedl hlavní tvůrce Adam Bakoš.

Antický ledový chrám se na konci ledna stal cílem extrémního překážkového běhu Winter Spartan Race. „Je to vůbec poprvé, co se tento náročný překážkový závod konal v zimě,“ řekl Právu ředitel závodu Ján Čandík. Do závodu se zaregistrovalo 2500 závodníků ze 17 zemí světa.

„Při tomto počtu jsme z bezpečnostních důvodů registraci ukončili. Závod obsahoval běh na pět kilometrů v náročných podmínkách. Soutěžící museli překonat velké převýšení a 15 překážek. Přelézali například stěnu, plazili se pod ostnatým drátem, přeskakovali hořící překážku a podobně,“ uvedl Michal Kúkola z organizačního štábu.

Závodníci neznají dopředu trať

Zajímavostí je, že závodníci neznají trať předem. Běžcům způsoboval největší potíže sníh a led.

„Běhat na tomto povrchu je jiné než po suché a pevné zemi. Musíte běžet s lehkostí, odraz by měl trvat co nejkratší dobu, aby se sníh pod nohama neposunul,“ vysvětloval absolutní vítěz závodu Peter Žižka.

Mezi ženami se ukázala jako nejrychlejší Tereza Klimešová z České republiky. Za pět let se Spartan Race rozšířil z USA do Kanady, Austrálie i do evropských zemí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám