Hlavní obsah

Prohlídky Plzeňského Prazdroje loni nalákaly přes 700 tisíc lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Téměř 80 miliónů korun investoval v minulých deseti letech Plzeňský Prazdroj do podpory a rozvoje turistického ruchu v pivovarech v Plzni, Velkých Popovicích a v Nošovicích. Loni využilo prohlídek, akcí, programů a dalších aktivit v těchto pivovarech více než 726 000 návštěvníků z ČR i zahraničí, za posledních deset let je to přes pět miliónů návštěvníků, sdělila mluvčí pivovaru Kateřina Krásová.

Foto: archiv Plzeňského Prazdroje

Návštěvnické centrum Plzeňského Prazdroje

Článek

Loňskou návštěvnost lze podle pivovaru ale jen velmi složitě porovnávat s předchozími roky, protože po dohodě s Českým statistickým úřadem se změnila metodika výpočtu návštěvnosti. Kromě prohlídek pivovarů, Pivovarského muzea a historického podzemí v Plzni se do celkové návštěvnosti zahrnují také další akce a programy pivovarů pro veřejnost. Například tradiční plzeňský festival Pilsner Fest navštěvuje každoročně přes 40 000 lidí.

Loni v lednu Prazdroj zveřejnil, že prohlídkové okruhy pivovarů Prazdroj, Gambrinus, Kozel a Radegast, muzeum a plzeňské podzemí vidělo v roce 2013 přes 317 000 lidí, meziročně o dvě procenta více. Největší podíl na návštěvnosti má tradičně plzeňský pivovar a jeho aktivity.

Z loňských 726 000 lidí jich na 600 000 přišlo na plzeňské okruhy a pivovarské akce.

Výstavy v podzemí

„Letošní rok bude na kulturně-společenské akce v pivovarech a dalších prostorách Plzeňského Prazdroje velmi bohatý. Plzeň je Evropským hlavním městem kultury, lidé se proto mohou těšit např. na zvýšené množství výstav v historickém podzemí či Pivovarském muzeu. V únoru u nás mohou všichni navštívit dvě světelné instalace v rámci Festivalu světla, ale atraktivní program připravujeme na celou sezónu,” informovala Novinky mluvčí Plzeňského Prazdroje Kateřina Krásová.

„Ve druhé polovině roku nebude chybět výstava věnovaná ležáku Pilsner Urquell či tradiční cyklus tvůrčích dílen, vrcholem bude samozřejmě Pilsner Fest, tedy oslava uvaření první várky originálního českého ležáku spojená s hudebním a zábavním programem,” dodala Krásová.

I pivovar Radegast očekává letos zvýšený počet návštěvníků, protože slaví 45 let od uvaření první várky piva. K jubileu chystá tematické výstavy a chybět nebude ani tradiční Radegast Den, který se letos uskuteční ve slavnostnějším hávu, v sobotu 5. září.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Ve Velkých Popovicích zůstane otevřena Ringhofferova stezka, nebude chybět červnový Den piva, zářijový Klobáskofest a adventní Kozlí nadílka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám