Hlavní obsah

V Dubaji chtějí mít padající sníh

Právo, mcm

Dubajské souostroví Svět, jehož části mají tvar různých států planety, nezůstane jen uměle instalovanými kusy pevniny v moři. Dubaj s nimi má své plány.

Foto: Profimedia.cz

Dubaj s malebnými ostrůvky

Článek

Část zvaná Srdce Evropy se zaplní uliční zástavbou, jež má evokovat města jako Vídeň, Řím a Sankt Petěrburg i oblasti a státy, jako jsou Andalusie, francouzské Azurové pobřeží, Německo, Švédsko či Švýcarsko. Aby iluze chladné Evropy byla co nejdokonalejší, má na ně padat sníh.

Skutečný sníh, který dokáže aspoň na chvíli odolat pouštnímu slunci, jež v létě udržuje teplotu v Dubaji na 35 stupních či výše a i teď v zimě ohřívá bohatou ropnou zemi na 19 stupňů nad nulou. Sníh budou samozřejmě vyrábět stroje, stejně jako na sjezdovkách.

Na chodnících „evropských“ ulic by měly vločky aspoň chvíli vydržet díky německému systému, jenž zajišťuje chlazení pomocí trubek pod povrchem. Systém zároveň recykluje vodu z roztátého sněhu pro další použití.

Německá firma Kleindienst Group, která má systém instalovat, se chlubí, že je nenáročný a nevyžaduje více energie než běžná klimatizace v obchodním centru. „Naším cílem je zelený certifikát pro stavbu s nejvyšším hodnocením, jaké v Dubaji existuje,“ prohlásil podle webu Discovery News šéf firmy Josef Kleindienst.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám