Hlavní obsah

Nová sezóna otevře cykloturistům Moravskou stezku

Moravská stezka bude pro cykloturisty v nadcházející sezóně novinkou. Má více než 300 kilometrů a vede napříč Moravou od polských hranic po Lednicko-valtický areál na jižní Moravě. Na veletrzích cestovního ruchu trasu představila Asociace měst pro cyklisty.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Čeští cykloturisté se letos premiérově budou moci projet po Moravské stezce. Ilustrační foto

Článek

„Cyklotrasa začíná na česko-polských státních hranicích a je vedena nádhernými partiemi Jeseníků. Od Hanušovic sleduje tok řeky Moravy, prochází lužními lesy Litovelského Pomoraví a přichází do hanácké metropole směrem do Olomouce," uvedla Jitka Vrtalová z Asociace měst pro cyklisty. Dál vede trasa přes Kroměříž, podél Baťova kanálu až do vinařské oblasti jižní Moravy a Lednicko-valtického areálu.

Podle Vrtalové vyznačená trasa kopíruje železniční trať. Lidé tak mohou využít spojů, které převážejí kola. „Na vybraných nádražích si mohou zájemci také kolo zapůjčit. Půjčovny jsou ve stanicích Olomouc, Zábřeh na Moravě, Kroměříž, Veselí nad Moravou, Hodonín a Břeclav," uvedla Vrtalová.

Podrobnosti k trase zájemci najdou zde. Kladem stezky je podle Vrtalové skutečnost, že jsou na trase tři památky zapsané do seznamu světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO - Arcibiskupský zámek a zahrady v Kroměříži, Sloup Nejsvětější Trojice v Olomouci a Lednicko-valtický areál.

Reklama

Související témata:

Související články

Pražskými Strašnicemi provede naučná stezka

Nová naučná stezka, která vede Strašnicemi v Praze 10, se pyšní jedním unikátem. Na prvním zastavení u stanice metra Strašnická stojí automatický výdejník...

Výběr článků

Načítám