Hlavní obsah

Vědci chtějí přelstít pásmovou nemoc speciální pilulkou

Novinky, fis

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Organismus cestovatelů, kteří se často přemísťují na velké vzdálenosti, dostává pořádně zabrat. Ohrožuje ho dobře známá pásmová nemoc, anglicky nazývaná jet lag. Vědci vyvinuli lék, který má její projevy zmírnit. Pomoci by mohl také lidem pracujícím na nočních směnách.

Foto: Profimedia.cz

Časté cestování je pro tělo velmi vyčerpávající.

Článek

Pilulky obsahující glukokortikoidy, steroidní hormony, mají oklamat tělo, aby se navrátilo do svého správného rytmu. Takzvaný cirkadiánní rytmus organismu je biologickým rytmem, v němž tělo vnímá periodu 20 až 28 hodin jako jeden den. Kdy je čas bdělosti a kdy spánku, řídí smysly. Zejména vnímáním světla a tmy.

Jakmile cestujeme napříč časovými pásmy a tma či světlo nastanou jindy, než je tělo zvyklé a než očekává, přichází například nespavost. Dlouhodobá zátěž takzvanou pásmovou nemocí a vzniklá disharmonie těla však nese mnohem závažnější rizika — stres, srdeční problémy, cukrovku, obezitu či dokonce rakovinu.

Biologické hodiny řízené „přepínači“ hluboko v mozku jsou součástí bílých krvinek. Kontrolují reakci děla na denní světlo a naopak noční tmu. Centrální nastavení tohoto rytmu v mozku vysílá signály jednotlivým orgánům, proto je dlouhodobé vychýlení od normálu nebezpečné. Ovlivňuje správné fungování celého těla. Rizika se týkají i lidí, kteří v zaměstnání mají noční směny.

Právě zmíněné glukokortikoidy sehrávají podle vědců zásadní roli při přenosu signálů z mozku. Proto lze pomocí nich tělo ošálit. Lék, vyvinutý ve spolupráci kanadských McGill University a Douglas Mental Health University, by se měl pravděpodobně prodávat na předpis.

Reklama

Související témata:

Související články

Viagra jako lék na pásmovou nemoc

Pásmová nemoc (jet lag) je nemilým spojencem cest do dálav. Každý se s ní snaží bojovat trochu jinak. Jedni spoléhají na cvičení během letu, jiní na alkohol...

Pásmová nemoc může způsobovat obezitu

Narušení přirozené cykličnosti vnitřních hodin organismu souvisí s řadou vážných poruch v těle. K takovému rozhození dochází nejen vlivem osvětlení v noci, ale...

Výběr článků

Načítám