Hlavní obsah

Unikátní skluzavku chce zkusit každý, lidé čekají několik hodin v mraze

Novinky, fis

Ledový festival, za jehož tradicí se lze ohlédnout až do roku 1985, opět vyrostl jak jinak než z masivních ledových útvarů. Na ploše 600 000 metrů čtverečních se rozkládá ve městě Charbin. To leží na severovýchodě čínské provincie Chej-lung-ťiang.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ledová skluzavka stojí návštěvníkům festivalu i za dlouhé čekáníVideo: Reuters

 
Článek

Charbin je široko daleko ve svém okolí nejchladnější oblastí. V zimě tam teplota klesá až 30 stupňů pod bod mrazu. Ne nadarmo se mu říká Ledové město. Díky tomu se už po jednatřicáté v řadě podařilo vybudovat slavný Ledový festival, na který přijíždějí každoročně milióny návštěvníků. Letos potrvá od 5. ledna do 28. března.

V bílo-průhledném mrazivém království kličkují lidé mezi sochami, posedávají na velkých křeslech, šplhají po širokých schodech a obdivují monumentální budovy... Kompletně vše je z ledu, čemuž se chvílemi téměř nedá uvěřit. Některá díla měří přes 26 metrů do výšky a víc než 117 metrů do šířky.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Charbin se opět proměnil v ledové královstvíVideo: Reuters

Jedním z největších taháků je unikátní 300 metrů dlouhá ledová skluzavka. Na neopakovatelnou jízdu jsou lidé ochotni čekat v mrazivých teplotách i několik hodin. Jakmile se setmí, je dráha stejně jako celá plocha festivalu rozzářena barevnými světly.

K tomu, aby se festival mohl uskutečnit ve stejně velkolepém stylu jako v předchozích letech, bylo potřeba, aby opět důkladně zamrzla řeka Sung-chua, z níž jsou „těženy“ ledové masivy. Následně se pak na výstavbě jednotlivých děl podílelo okolo 10 000 pracovníků.

Ledový festival v Charbinu patří k několika nejznámějším svého druhu na světě. Další významné ledové festivaly se konají v Japonsku, Kanadě a Norsku.

Reklama

Související články

Silnice, na které si troufnou jen ti nejotrlejší

Pro české řidiče jsou strašákem převážně silnice proděravělé jako cedník. Skutečnou hrůzou jsou ovšem cesty lemující příkré srázy. Je jich po světě celá řada,...

Známé vodopády ozdobily gigantické rampouchy

Možná si ještě pamatujete na senzaci, kterou se staly letos v lednu zamrzlé Niagarské vodopády. Kouzelné ledové království vzniklo díky zimě nedávno také...

Výběr článků

Načítám