Hlavní obsah

Bayahibe: Stranou od davu a v zeleném

Novinky, Jakub Kynčl

Dominikánská republika je jednou z nejnavštěvovanějších exotických destinací pro české turisty. Jenže pokud se jich zeptáte, zda by vám doporučili nějaké místo, většinou vám odvětí, abyste jeli do Punta Cany. Ač je toto letovisko jistě jedno z nejkouzelnějších, možná jim unikají krásy místa, kde je o něco méně turistů a více zeleně. Malebné Bayahibe.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Pláž v hotelové zóně Bayahibe

Článek

Zda bydlet spíš v hotelovém rezortu se stravováním all-inclusive, nebo v maličkém domku v pravém centru vesnice Bayahibe, to je otázka, na kterou neexistuje jasná odpověď. Pokud se nepotřebujete přejídat a během dne udržovat hladinku, možná vás osloví spíše pobyt mezi místními v lokalitě, která byla v 19. století založená jako rybářská vesnice.

Dnes je Bayahibe známé kvůli své blízkosti k ostrovu Saona. Mnoho turistů tak odsud vyráží na ostrov s bílým pískem, který se objevil už v nejedné reklamě.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Najít klidné místo není v Bayahibe stále ještě problém

Bayahibe bylo ještě před 10 lety pro české turisty velkou neznámou. Jenže uplynulé dva roky mnohé změnily. Z Punta Cany, kam turisté přilétají, nyní směřuje do Bayahibe dálnice. A tak cesta, která dříve trvala kolem dvou a půl hodiny, nyní zabere jen asi 45 minut. Kouzelné a věčně zelené místo se tak otevřelo i těm, kterým tato drobná komplikace nevyhovovala.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Romantické západy slunce vábí na pláž desítky lidí.

Blízkost národního parku 

Jen několik kilometrů od hotelové zóny Bayahibe se nachází rozlehlý národní park, ve kterém se můžete vyhnout davům. Poté, co zaplatíte neveliké vstupné u vchodu do Parque Nacional del Este, měl by vás podle všemožných tištěných průvodců strážce parku dovézt k volně přístupné jeskyni Cueva del Puente, která ukrývá vyjma krápníkové výzdoby také malby Taínů. V den naší návštěvy ho však možná pouze přemohla lenost, a tak vybral vstupné, párkrát někam ukázal rukou, španělsky cosi pronesl a zalezl zpět do své chatky.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Cesta do jeskyně v Parque Nacional del Este je dobře udržovaná.

Otočit se po zaplacení vstupného, byť nevelkého, by se nechtělo asi nikomu. Do jeskyně vede stezka dlouhá o něco více než tři kilometry, která je částečně chráněná florou pralesa a poměrně dobře udržovaná. I tak ale počítejte s velkým horkem a vlhkostí.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Jeskyně Cueva del Puente

Rozhodně si nezapomeňte vzít vodu s sebou, protože v parku není místa, kde byste ji sehnali. Po cestě potkáte obvykle jen hrstku lidí, kteří se nepřijeli do Dominikánské republiky pouze válet k bazénu, popíjet koktejly a vychutnávat místní kvalitní doutníky.

Baterku s sebou 

V jeskyni pak můžete obdivovat vyjma netopýrů také starověké malby na zdech. Není jich mnoho, ale i tak je působivé, že se sem můžete dostat zcela sami a nikdo vás zde úzkostlivě nehlídá. Každopádně si ovšem nezapomeňte vzít s sebou silnou baterku, kterou budete moci osvítit zdi jeskyně. Žádné osvětlení tu opravdu nečekejte — jste zde sami na vlastní pěst.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

A pokud chcete cestu absolvovat bez potíží, rozhodně sem nechoďte v žabkách, ale v uzavřených botách. Slaná voda není na ukopnutý palec nic příjemného...

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám