Hlavní obsah

Tádž Mahal žloutne. Může za to kravský trus, tvrdí úřady

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Indické úřady zakázaly lidem žijícím v blízkosti mauzolea Tádž Mahal topit kravským trusem. Obávají se, že vlivem znečištění ovzduší tato legendární stavba z bílého mramoru žloutne. Informovala o tom britská zpravodajská stanice BBC, která připomíná, že sušená kravská lejna jsou ve venkovských oblastech Indie oblíbeným levným palivem.

BEZ KOMENTÁŘE: Tádž Mahal je vyhledávaným turistickým cílem

 
Článek

Tádž Mahal, památku zapsanou na seznamu světového dědictví UNESCO, ročně navštěvují milióny turistů. Kromě náporu návštěvníků jí škodí znečištění pocházející z města Ágra a z blízké ropné rafinérie.

Foto: Profimedia.cz

Za zdmi Tádžmahalu se hromadí odpadky.

„Čas od času se objevují obavy, že barva Tádž Mahalu se mění," řekl Pradíp Bratanghar, vysoce postavený úředník ve městě Ágra. Kromě barvy Tádž Mahalu jde podle něho i o "estetický dojem".

„Nechceme, aby zdi domů ve městě byly pokryty kravským trusem," vysvětlil, proč město zakazuje používat obyvatelům Ágry oblíbený druh paliva. Dodal, že město bude podporovat lidi v tom, aby topili čistšími typy paliv a postará se o to, aby do více domácností byl zaveden plyn.

Foto: Profimedia.cz

Úchvatný Tádžmahal

Tádž Mahal nechal postavit indický císař Šáhdžahán v roce 1648 na památku své milované manželky Mumtáz Mahal po její smrti při porodu čtrnáctého dítěte. Stavba trvala 22 let a zapojilo se do ní na 20 000 dělníků.

Mauzoleum, jehož barva se mění podle postavení slunce, v roce 2007 zvolili hlasující v internetové anketě za jeden z novodobých divů světa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám