Hlavní obsah

Příletové karty proti ebole na pražském letišti zrušeny

Právo, per

Od ledna 2015 stát zmírnil opatření proti infekční ebole, která zavedl v říjnu. Zrušil příletové karty na Letišti Václava Havla v Praze. Cestující z rizikových zemí západní Afriky ale stále mají povinnost dostavit se po příletu na vyčleněné pracoviště orgánů veřejného zdraví na letišti.

Foto: Archiv Letiště Václava Havla

Pražské letiště Václava Havla

Článek

„Na Letišti Václava Havla Praha pasažéři mezinárodních letů už nebudou muset vyplňovat příletové karty, a od východů z letiště tedy zmizely schránky určené k odevzdávání těchto karet,“ sdělil Právu v úterý Vladimír Valenta, hlavní hygienik ČR. Podle něj karty smysl měly a stát bude mít nově informace, které z nich získával, od leteckých společností.

Nadále ale platí, že všichni, kteří během posledních 42 dnů před přistáním v České republice pobývali na území republik Guinea, Libérie nebo Sierra Leone v západních oblastech Afriky, mají povinnost, a jsou o tom informováni na palubách letadel, dostavit se na vyčleněné pracoviště orgánů veřejného zdraví na letišti Václava Havla v Praze.

Na dotaz Práva, zda opatření, která stát zavedl a nyní je omezuje, byla úspěšná, Valenta uvedl, že ano. „Rozhodně úspěšná byla a ČR nic nepodcenila. To, že do Česka nebyla dosud ebola zavlečena, je úspěch, a je to výsledkem zavedených opatření,“ uvedl Valenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám