Hlavní obsah

Znetvořené budovy uvízly mezi životem a zkázou

Novinky, fis

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prostory, do nichž se ne každý odváží vstoupit, odhodlaně mapuje americký fotograf Matthew Christopher. Z jeho snímků, které vyšly i knižně, běhá mráz po zádech. Zvlášť při pomyšlení na to, že se nejedná o fantazii a dobrý styling, nýbrž o smutnou realitu.

Foto: Matthew Christopher, Profimedia.cz

Jeden ze zchátralých hotelových pokojů, které americký fotograf objevil.

Článek

Mezi lety 2007 a 2013 se fotograf Matthew Christopher toulal po USA, aby zdokumentoval osud léta opuštěných budov. Bez jakékoliv péče se z nich postupně stávají trosky.

Rozpadající se dříve elegantní a moderní interiéry hotelů působí jako zombie. Nacházejí se někde mezi životem a definitivním úpadkem.

Foto: Matthew Christopher, Profimedia.cz

Hotel Do De v pensylvánském Bellefonte

Uprostřed pokoje stojí televize, její obrazovka ale zůstává černá, vypnutá. V hale je zapomenuté kolečkové křeslo, žádný pacient už ho však nepotřebuje...

Foto: Matthew Christopher, Profimedia.cz

Fox Hotel - falešný název vymyšlený kvůli ochraně zbylého vybavení před zloději a vandaly.

Podél zdí s odloupanými tapetami a opadanou omítkou hnije nábytek a na postelích se ještě povaluje ložní prádlo. Pohled jako z podsvětí.

Foto: Matthew Christopher, Profimedia.cz

Ponurý interiér hotelu Lee Plaza v Detroitu

Sedmatřicetiletý Christopher, pocházející z Filadelfie, projezdil kvůli strhujícím fotkám nejen rodnou Pensylvánii, ale také New York či Michigan. Jeho nejlepší fotografické úlovky vyšly koncem roku 2014 knižně.

Publikace nese příhodný název Abandoned America: The Age of Consequences (Opuštěná Amerika: Doba důsledků) a její autor se nezaměřil pouze na chátrající hotely, ale také na továrny, školy nebo třeba kostely.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám