Hlavní obsah

Jeseníky hlásí třetí stupeň lavinového nebezpečí

Horská služba v Jeseníkách v úterý vyhlásila třetí stupeň lavinového nebezpečí z pětibodové škály. Hrozbu pádu lavin zvýšil čerstvý sníh, který napadl na ledovou vrstvu. Za poslední dva dny podle horských záchranářů přibylo v Jeseníkách čtvrt metru sněhu. Třetí stupeň znamená značné nebezpečí, v horách však hrozí pouze v lavinových katastrech. Vyplývá to z informací horské služby.

Foto: Jan Köhler, Novinky

Horští záchranáři v Jeseníkách varují před lavinami. Ilustrační foto

Článek

„V Jeseníkách napadlo za poslední dva dny 25 centimetrů nového sněhu. Ten se ukládal při silném severozápadním větru zejména na závětrných svazích, kde jsou místa s velkým množstvím nového sněhu. Pod novým sněhem je ledová vrstva, která před tím vznikla při mrznoucích srážkách," uvedl Jaroslav Tejnský z jesenické horské služby.

V takové situaci se dá podle Tejnského místy předpokládat uvolnění deskových lavin malého až středního rozsahu. Na horách nyní leží v nadmořské výšce 1300 metrů podle něj 60 centimetrů sněhu.

„Celkem 20 centimetrů nového sněhu napadlo v pondělí, pět centimetrů v neděli. Už se však vyjasňuje," řekl Tejnský. Třetí stupeň lavinového nebezpečí zůstane podle horských záchranářů také ve středu. ”Ve čtvrtek by měla přijít obleva, uvidíme, jak se to projeví. Další měření chystáme pravděpodobně na pátek," doplnil.

Podle informací na stránkách horskasluzba.cz vyžadují túry za této situace velkou opatrnost a výbornou znalost lavinové problematiky. Třetí stupeň je obvykle vyhlašován v 30 procentech zimního období a dochází při něm ke 47 procentům lavinových nehod.

V Jeseníkách se laviny vyskytují v oblasti Velkého Kotle, Červené hory a Králického Sněžníku. Podle Tejnského na nich leží celkem šest lavinových katastrů a dohromady 20 lavinových drah.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám