Hlavní obsah

Jan Révai při natáčení motocyklistické výpravy v Jižní Americe havaroval a zničil motorku

„Momentálně jsme v Antofagastě, druhém největším chilském městě, ze Santiaga de Chile najeto přes 2000 kilometrů, kde se přebírání motorek a auta neobešlo bez obtíží, ale jedeme.” Takto pozitivní byli organizátoři výpravy Moto Cestou Necestou ve svém prvním e-mailu z Jižní Ameriky. To, že Jan Révai havaroval a vážně poškodil svůj stroj, který nebyl posléze schopný dalšího provozu, zmínili až koncem.

Parta dobrodruhů vyráží na cestuVideo: Moto Cestou Necestou

 
Článek

„Máme za sebou trip po poušti Atacama i první setkání s horskou nemocí ve výšce 4352 metrů nad mořem při cestě přes Andy k Salar de Maricunga v Národním parku Tres Cruces. Přečkali jsme následnou těžkou noc s touto nemocí na celnici na chilsko-argentinských hranicích, kde některým členům výpravy pomohl až kyslík nebo speciální čaj, který nám celníci uvařili,” popsal v e-mailu Novinkám účastník výpravy Tomáš Matějovský.

Foto: archiv Moto Cestou necestou

Novoroční trénink na poušti Atacama

„Ještě druhý den, jsme se pohybovali jak v divném zpomaleném snu, někomu bylo špatně od žaludku, někomu se točila hlava, většinu z nás brněly prsty u nohou i rukou. Přes den se pohybovaly teploty okolo 32 stupňů Celsia, v noci pak spadly ve výšce 3 780 metrů na minus čtyři,” píše Matějovský.

Foto: archiv Moto Cestou necestou

Krásy pouště Atacama

Pak ovšem přišlo přiznání: „Dosud nejdramatičtějším okamžikem výpravy Moto Cestou necestou Jižní Amerika 2015 byla havárie Honzy Révaie při natáčení na Salar de Pedernales, Honza je naštěstí zdráv, motorka ne.”

Celý tým se snažil stroj Révaie opravit, ale marně. Nepomohli ani nadšenci z El Salvadoru, kteří jeli okolo. Ač to zkoušeli, oprava se nevydařila. Tým tak musel stroj naložit a odvézt do El Salvadoru a následně do Antofagasty, kde je vyjma Santiaga jediný autorizovaný servis BMW.

Foto: Moto Cestou necestou

Pád Jana Révaie, v sobotu 3. ledna

„Při přesunu jsme se zastavili u pouštní kaple, poobědvali v přístřešku pro poutníky a zastavili se na focení u Mano del Dezierto. Motorka je v servisu a zdá se, že díl, bez něhož nemůže dál, dorazí v úterý, takže Honza Révai a Hana Ptáčková počkají a zbytek výpravy právě vyráží,” konstatoval v pondělí Matějovský.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Tým Moto Cestou Necestou bude dále pokračovat vzhůru směrem do kopců vstříc bolívijským hranicím přes národní park Los Flamencos do San Pedro de Atacama, kde členy čeká poslední bivakování na území Chile.

Projekt Moto Cestou Necestou založil v roce 2009 producent Egon Kulhánek, přičemž v následujícím roce vyjeli na první cestu po světě Václav Noid Bárta, Lou Fanánek Hagen a Martin Zounar. Jejich motocykly tehdy směřovaly do Maroka. Cesta byla dokumentována, a poté také odvysílána na kanálu Prima COOL.

Od roku 2010 se podobná cesta konala ještě dvakrát. V roce 2012 vyrazili na dobrodružnou cestu celebrit na motorkách Filip Blažek, Pavel Liška a Egon Kulhánek. Tehdy objevovali Turecko. V roce 2013 pak projeli Kavkaz Pavel Liška, Jan Révai a Egon Kulhánek. Při nejnovější cestě objevují Liška, Révai a Kulhánek Jižní Ameriku a rozhodně si nedopřávají žádného luxusu.

Reklama

Výběr článků

Načítám