Hlavní obsah

Noc mezi medvědy v zoo slaví ve Francii obrovský úspěch

La Flèche

„Jediné, co vám nemohou zaručit, je to, jestli vás přijde navštívit...” Řeč je o ledním medvědovi jménem Taiko, který sdílí každou noc svůj rozlehlý výběh s návštěvníky zoologické zahrady ve městě La Flèche na západě Francie. Ti si ovšem v noci hoví pěkně pohodlně v teploučku, napsala agentura AFP.

Foto: Profimedia.cz

Z pokoje je výhled přímo do medvědího bazénu.

Článek

"Noc u medvědů", atrakce, kterou zoo zahájila loni v říjnu, se těší obrovskému zájmu. Návštěvníci jsou ubytováni ve tříhvězdičkové chatě pro šest osob, jejíž obrovitá okna mají výhled přímo do výběhu medvěda. Vyprodáno je až do konce letošního roku, a to i během pracovního týdne, ačkoli cena není z nejlevnějších: 200 eur (5400 Kč) na dospělou osobu za noc.

Tato atrakce ilustruje novou strategii francouzských zoologických zahrad, které stále častěji nabízejí ubytování uprostřed divé zvěře, aby přilákaly návštěvníky a zajistily si budoucnost.

V ceně je i večeře

Zoo v La Flèche nasadila silný kalibr: luxusně zařízená dřevěná chata s krbem a hydromasážní vanou má z obývacího pokoje přímý výhled na bazén Taika a jeho družky Katinky. Ty je možno pozorovat, jak plavou, rovnou z gauče. V ceně je večeře se šampaňským.

Foto: Profimedia.cz

Zábrana z neprůstřelného skla chrání hosty, ale zároveň umožňuje krásný výhled.

„Přáli jsme si, aby se tu hosté cítili jako v jakémsi prostoru mimo čas, přímo uprostřed zvířat," vysvětluje majitel zoo Stéphane Da Cunha. Dojem ještě zvyšují noční koncerty arktických vlků a jiný řev dravé zvěře.

Zoo v La Flèche, založená v roce 1946, byla prodělečná až do roku 2013, kdy byla otevřena první chata a kdy zájem návštěvníků ožil. Zahrada jich má nyní osm. Leží mezi výběhy vlků, tygrů a lemurů a každá z nich je vyzdobena tak, aby to připomínalo zvířata, v jejichž výběhu stojí.

Dobrá investice

Do roku 2016 má být otevřeno dalších šest chat a poté zoo chystá rozsáhlý projekt africké savany s hotelovým komplexem. Investice do chat (nejluxusnější je zatím "medvědí", která přišla v přepočtu na 8,1 miliónu Kč) by se vzhledem ke stále stoprocentní obsazenosti měly vrátit během několika let, soudí Da Cunha.

Kromě La Flèche začaly ubytování nabízet i další zoologické zahrady či parky, jako je Cerza na západě země nebo Sainte-Croix na severovýchodě, kde bude v parku s evropskou faunou k dispozici 50 lůžek. Na přenocování v nejdražší chatě po boku vlků musejí zájemci čekat téměř rok a půl, uvádí mluvčí zahrady Clément Leroux. V zoologické zahradě Le Pal na jihu Francie budou počátkem letošního roku nabízet ubytování v 31 chatách. „Poptávka je vysoká,“ říká její ředitel Arnaud Bennet.

Reklama

Související články

Paříž otevřela první zoo před 220 lety

Zoologické zahrady patří k nejstarším atrakcím na světě. Neexistovaly ale vždycky v té podobě, jak jsou známy dnes. Zpočátku byla vystavovaná zvířata jen...

Výběr článků

Načítám