Hlavní obsah

V Káhiře jsou znovu k vidění předměty z Tutanchamonova hrobu

Egyptské muzeum v Káhiře po rozsáhlé renovaci otevřelo sbírku věnovanou slavnému faraonovi Tutanchamonovi. Jsou v ní předměty, jež se našly v roce 1922 i s mumií v hrobce v Luxoru. Při otevření sálů byl v úterý přítomen předseda egyptské vlády Ibráhím Mahláb.

Foto: Profimedia.cz

Egyptské muzeum v Káhiře

Článek

Objev Tutanchamonovy hrobky byl archeologickou událostí 20. století. Brit Howard Carter po jejím otevření vynesl na světlo předměty, jež spočívaly v hrobě 3000 let. Obnova Egyptského muzea je rozplánovaná na sedm let a podílí se na ní také Evropská unie, která chce Egyptu pomoci získat novou důvěru turistů.

„Pro jejich ekonomiku je to zásadní věc," řekl šéf delegace EU James Moran, který se otevření nových sálů rovněž zúčastnil. Na opravu východního křídla expozic věnovaných Tutanchamonovi EU příští rok poskytne 92 500 eur (2,5 miliónu korun).

Egyptské muzeum je na náměstí Tahrír v centru Káhiry. Otevřeno bylo poprvé v roce 1902 a skrývá se v něm 107 sálů s 160 000 artefakty pocházejícími z období 5000 let. Většina sbírek je věnována vládě faraonů.

Foto: Profimedia.cz

Expozice Egyptského muzea

Tutanchamon vládl zřejmě v letech 1332 až 1323 před naším letopočtem. Zemřel ve věku 17 nebo 18 let. Byl synem Achnatona, který zavedl kult jediného boha Atona - Slunce, avšak za Tutanchamona se Egypt vrátil znovu ke kultu hlavního boha Amona.

Egypt má za sebou čtyři bouřlivé roky zahájené revolucí v roce 2011 a ukončené vládou prezidenta Abdal Fattáha Sísího, který předtím v čele armády svrhl porevolučního prezidenta Muhammada Mursího. Egyptská ekonomika má vážné potíže a obnova důvěry turistů je pro její oživení klíčová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám