Hlavní obsah

Tatranský chatař vyhrál boj, zůstane správcem Rainerovy chaty

Právo, Ivan Vilček
Poprad

Peter Petras mladší podepsal v úterý nájemní smlouvu o nájmu Rainerovy chaty na dalších deset let. Petici, aby správcem chaty zůstala Petrasova rodina, podepsalo přes 35 tisíc lidí, včetně řady českých turistů.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Peter Petras před Rainerkou

Článek

„Do výběrového řízení se přihlásili tři uchazeči, ale pouze pan Petras splnil zákonem stanovené podmínky,“ uvedla Lenka Burdová ze Státních lesů Tatranského národního parku.

„Jsem moc rád, že jsme přesvědčili lidi, že máme pravdu a chata by měla zůstat v našich rukou. Moc nám pomohla média, že se to povedlo a ti lidé, kteří podepsali petici nebo nám jiným způsobem vyjádřili podporu,“ uvedl Petras starší. Nájemce bude platit ročně 1500 eur (41 tisíc Kč), místo dosavadních 330 eur (9 tisíc Kč). „Proti výši nájmu nemáme námitek, jen chceme, aby nájem zohlednil investice, které do chaty dáváme,“ dodal Petras st.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Nevelká Rainerova chata

Do Vánoc by chtěli vyměnit dřevěnou podlahu a následně odvodnit celou chatu, protože do ní zatéká. „Budeme investovat, jako doposud,“ řekl Petras ml. Jeho otec pro televizi Markíza připustil, že on i nadále zůstává jakýmsi maskotem chaty. Pokud bude dostatek sněhu, na Vánoce chce postavit Betlém ze sněhu.

Petras se obával, že o svou milovanou chatu přijde. „Když jsem sem přišel, chata byla v hrozném stavu. Dal jsem ji do pořádku za vlastní peníze. Všechen materiál jsem vynášel na zádech a chatu jsem zprovoznil,“ řekl Petras st. v létě Novinkám. [celá zpráva]

Rainerovu chatu pronajímá od doku 1997. Je zařízena v historickém stylu. „Vycházím z toho historického faktu, že je to nejstarší chata v Tatrách,“ dodal Petras st.

Rainerova chata se nachází po cestě z Hrebienku dál do hor. Dělí se u ní cesty do Velké a Malé studené doliny a na Skalnaté pleso.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám