Hlavní obsah

Portoriko: Bušící srdce Karibiku

Novinky, Martin Švadlenka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zlaté pláže, průzračné modré moře a legendární karibské rumy lákají po celý rok tisíce turistů z celého světa. Karibské ostrovy jsou jednou z nejvyhledávanějších dovolenkových destinací a není divu. Zatímco většina menších ostrovů nabízí hlavně luxusní resorty, dají se tu najít i místa, kde spojit turistiku s popíjením rumových koktejlů na pláži není žádný problém. A přesně takovým ostrovem je Portoriko.

Foto: Martin Švadlenka

Pláž jednoho z luxusních resortů v San Juan

Článek

La Isla del Encanto, kouzelný ostrov

Zhruba 9000 čtverečných kilometrů veliké Portoriko je přidruženým státem USA, i přesto si však zachovalo latinskou kulturu a ducha. Úředním jazykem je tu sice angličtina a španělština, ale většina ostrovanů mluví pouze španělsky.

Hlavním městem ostrova je San Juan, jehož historická část byla v roce 1983 zapsána na seznam UNESCO. Dominantou města je pevnost El Morro, která během kolonizačního období chránila přístav před nepřátelskými loděmi.

Foto: Martin Švadlenka

Pevnost El Morro

San Juan se ale pyšní i dalším významným místem, továrnou na světově proslulý rum Bacardi. Prohlídka s výkladem a možností ochutnávky kteréhokoli z vyráběných druhů je příjemným zakončením tropického dne.

Jediný deštný prales na území USA

Zůstat jen ve městě by byla obrovská škoda. Portoriko není malé, půjčte si auto a prozkoumejte ostrov po vlastní ose. Hledáte-li kousek panenské přírody, navštivte deštný prales El Yunge.

Foto: Martin Švadlenka

Jeden z mnoha vodopádů v deštném pralese El Yunqe

Přes 200 druhů původních stromů, 50 druhů orchidejí, chráněný papoušek amazoňan portorický a mnoho dalšího můžete potkat na stezkách vedoucích skrz prales. Příjemným zjištěním je, že tu nežijí jedovatí hadi, pavouci a hmyz.

Tank v karibském stylu

Snad v žádném žebříčku nejkrásnějších pláží světa nechybí Flamenco Beach. Najdete ji na malém ostrůvku Culebra západně od hlavního ostrova. Lodě tam jezdí několikrát denně z městečka Fajardo a pojedete-li ve všední den, nestane se vám, že se na pláži ocitnete v obležení turistů a lehátek. Určitě si ale zajistěte lodní lístek dostatečně dopředu.

Foto: Martin Švadlenka

Flamenco Beach

Flamenco Beach byla dlouhá léta využívána pro výcvik amerických vojáků a drobné pozůstatky jsou tu dodnes. Asi největší atrakcí je opuštěný tank přímo na pláži, který místní přemalovali do karibského stylu. Přestože většina návštěvníků sem přijede jen kvůli zážitkům a fotografiím z Flamenco Beach, ostrov Culebra nabízí mnohem víc - pěší stezky vedoucí skrz nedotčenou přírodu, zapomenuté laguny, liduprázdné pláže...

Foto: Martin Švadlenka

Tank na Flamenco Beach

Pokud preferujete atmosféru a ruch města, navštivte Ponce, druhé největší město ostrova. Na rozdíl od San Juanu je Ponce mnohem více průmyslové, ale i tady je toho hodně k vidění. Mnoho výroben a prodejen lokálních rumů, hacienda Serrales Castle, latinskoamerická muzea nebo například městská katedrála.

Portoriko je ostrov mnoha přírodních krás, luxusních resortů i historických center. Jak už to tak bývá, ať tu strávíte týden nebo několik měsíců, budete mít pořád pocit, že je to málo a že je neustále co nového objevovat.

Jen nezapomeňte, že jste v tropickém podnebném pásmu a tak tu není výjimkou, že i během hlavní turistické sezóny se nebe z ničeho nic zaplní mraky na několik hodin a ze slunečného dne je rázem tropický déšť. Pokud se rozhodnete Karibik navštívit, tento malý kus ráje by rozhodně neměl na vašem seznamu chybět.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám