Hlavní obsah

Zámek Lednice letos hlásí rekordní návštěvnost

Rekordní návštěvnost zaznamenal letos zámek v Lednici na Břeclavsku, který je od roku 1997 zapsaný na světovém seznamu dědictví UNESCO. Letos jej navštívilo už 373 000 lidí, což je o 42 000 více než za celý loňský rok. Letos zaznamenala většina kastelánů nárůst návštěvnosti ve srovnání s loňskem o deset procent.

Foto: Profimedia.cz

Lednický zámek s krásným parkem

Článek

Lednická kastelánka Ivana Holásková připomněla, že zámek bude i se svým palmovým skleníkem otevřený do Vánoc o víkendech a v pracovních dnech na vyžádání.

„Už překročení čísla 350 000 jsme pokládali za mimořádný úspěch. Lidé ale i po ukončení hlavní sezóny přicházejí dál. Možná překonáme i hranici 380 000 návštěvníků za rok," uvedla kastelánka lednického zámku, který nabízí hned tři prohlídkové okruhy.

Návštěvníky přilákalo počasí

V uplynulých letech se návštěvnost zámku pohybovala kolem 330 000 lidí za rok. Zvýšení návštěvnosti je podle Holáskové výsledkem toho, že letos v hlavní sezóně nebyla památka uzavřena v pondělí, jak tomu bylo dosud. Sezónu správa zámku neukončila jako dříve k 30. září.

Holásková zdůraznila, že letos památkářům přálo počasí, které lákalo lidi spíše na výlety než k vodě. Protože je i podzim teplý, není provozování zámku po ukončení hlavní turistické sezóny podle ní finančně náročné.

Součástí zámku, který byl hlavním sídlem knížecí rodiny Lichtenštejnů, je rozlehlý park s četnými památkami. Podle hrubých odhadů ho ročně navštíví zhruba milión lidí. Vstup do něj je zdarma.

Reklama

Výběr článků

Načítám