Hlavní obsah

Kam o víkendu s dětmi: Do Ježíškovy dílny nebo za Mikulášem do zoo

Novinky, fis

Ještě než pod stromečkem zacinká zvoneček a dětem se rozsvítí oči radostí, přijdou se svým seznamem rošťáků Mikuláš s čertem. Snad s sebou nezapomenou vzít i hodné anděly. Tradiční trojici můžete potkat už tento víkend. Stejně tak můžete na adventních trzích a jarmarcích napsat dopis Ježíškovi. Vánoce už zkrátka nepřeslechnutelně klepou na dveře.

Foto: Profimedia.cz

Mikuláš zavítá tento víkend například do Zoo Ohrada v Hluboké nad Vltavou. Ilustrační foto

Článek
Praha

Advent na Chvalské tvrzi

Přijďte se vánočně naladit, nakoupit dárky a dát si cukroví na tradiční adventní trhy ve venkovním areálu Chvalské tvrze. Živý anděl bude vybírat dětská přání pro Ježíška. Nedělní program proběhne během celého dne, po 16:00 se rozsvítí vánoční strom. Více čtěte zde.

Mikulášský jarmark na Toulcově dvoře

Staročeské lidové tradice poznají děti v sobotu na Praze 10. Dvůr a barokní stáje zaplní řemeslníci, prodejci tradičního zboží a staročeské občerstvení. Vánoční atmosféru přinesou folklórní vystoupení a pohádky. V podvečer mezi návštěvníky zavítá svatý Martin na bílém koni, Lucky, Barborky, Mikulášova družina a Perchta. Více se dozvíte zde.

Vánoce v Betlémské kapli

Vánoční výstava s názvem Betlémské zvonění se otevře v sobotu a navštívit ji můžete do 4. ledna. Atmosféru Vánoc navodí betlémy a vánočními stromky. Na Betlémském náměstí uslyšíte také zvony a poznáte řemesla. Přijďte mezi 9:00 a 18:00. Více informací naleznete zde.

Středočeský kraj

Mikuláš na zámku v Mníšku pod Brdy

V neděli se na zámku otevřou brány pekelné i nebeské. Děti si prohlédnou zámecké příbytky čertů a andělů. Prohlídky proběhnou mezi 10:00 a 18:30. Více se dočtete zde.

Advent na Hamousově statku

Každý adventní víkend se bude na Hamousově statku ve Zbečně péct chléb a koláče. Na Rakovnicku děti poznají zimní provoz s topením ve výměnku, kuchyňce a ve velké světnici v kachlových kamnech, ve stavení potkají řemeslníky s vánočním zbožím. Program proběhne vždy od 10:00 do 16:00. V neděli uslyšíte v 11:00 a ve 14:00 koledy. Více hledejte zde.

Mikulášská nadílka na Berchtoldu

Před první adventní nedělí se na zámku uskuteční tradiční nadílka spojená se zvonkovým průvodem po zámeckém parku. V sobotu přijde Mikuláš se svou knihou hříchů, chybět nebudou čerti a andělé. V Kunicích uvidí děti tradiční vánoční zvyky, jako je lití olova, zpívání koled, pouštění skořápek a krájení jablíček, nakreslí také přání Ježíškovi. Více se dozvíte zde.

Jihomoravský kraj

Od adventu do Tří králů v Brně

Speciální program přenese v neděli do brněnského Technického muzea vánoční náladu. Kromě klasické prohlídky muzea vás budou v expozicích čekat stanoviště s vánočními obyčeji a zvyky. Pro děti budou připraveny soutěže a dílničky. Do vánoční atmosféry se od 10:00 do 17:00 ponoří i Ulička řemesel. Více najdete zde.

Vzpomínkové akce k bitvě u Slavkova

Na zámku se v pátek a v sobotu konají vzpomínkové akce na bitvu u Slavkova. V pátek dojde k obsazení města vojáky. V sobotu poznáte život ve městě v roce 1805. V zámeckém parku uvidíte ukázky výcviku armád. Na zámeckém nádvoří, Palackého náměstí a v Husově ulici proběhne předvánoční a řemeslný jarmark. Připraveny budou kostýmované prohlídky s Napoleonem. Den zakončí ohňostroj. Vše o akci se dočtete zde.

Jihočeský kraj

Výstava ve Strakonicích

Vánoční výstava nazvaná Se značkou Škoda aneb od čokolády k mini modelu je otevřena do 20. prosince v Zámecké galerii. Na zámku uvidíte kolekci modelů autíček a sbírku obalů od čokolád. V sobotu je otevřeno od 9:00 do 12:00. Více informací naleznete zde.

Předvánoční nálada v Zoo Ohrada

V Hluboké nad Vltavou se naladíte vánočně hned na několika akcích. První proběhne v neděli. Putování za Mikulášem začne v 16:00. Čertovský průvod vyjde z náměstí a bude putovat k Loveckému zámku Ohrada. Na zlobivé děti si počíhá tlupa čertů, hodné ochrání andělé. Více zde.

Královéhradecký kraj

Vánoční trhy v Náchodě

Trhy s ukázkami lidových řemesel, dílnami pro děti a možností nákupu vánočních dárků proběhnou o víkendu v jídelně Rubeny. Vítáni budete vždy od 9:00 do 17:00. Vánoční atmosféru si užijete také v adventně vyzdobených interiérech zámku Náchod. Prohlídky budou probíhat od čtvrtka do neděle vždy od 10:00 do 16:00. Více čtěte zde.

Mikuláš v Opočně

Tradiční mikulášská akce pro děti i dospělé proběhne na Kupkově náměstí v sobotu. Program zahájí Vánoční vytrubování Žesťového sdružení Dobruška. Uvidíte létající čerty, anděly a Mikuláše, ohňostroj a rozsvěcení vánočního stromu. Více naleznete zde.

Pardubický kraj

Festival her a hraček v Pardubicích

Festival plný zábavy pro děti i dospělé proběhne v pátek a v sobotu v AFI Palace. Na Masarykově náměstí v Kongresovém centru ve 3. patře si budete moci některé výrobky i vyzkoušet. Otevřeno bude v pátek od 13:00 do 19:00 a v sobotu od 10:00 do 18:00. Více se dozvíte zde.

Mikulášská jízda historickým vlakem

Mikulášský vlak vyjede v sobotu na trať z Letohradu do Lichkova. Vypraveny budou v 10:20 dva páry parních vlaků. Mikuláš se svojí družinou potěší všechny hodné a odvážné děti. Více zde.

Karlovarský kraj

Advent v Muzeu Cheb

Na sobotu připravuje muzeum tradiční předvánoční setkání. Od 10:00 do 17:00 tam proběhne ve všech expozičních prostorách adventní trh. Ve Valdštejnské obrazárně děti potěší doprovodný program. Na nádvoří muzea vyroste živý betlém. Více si přečtěte zde.

Liberecký kraj

Adventní prohlídky na Grabštejně

Předvánoční čas oslavují také na Grabštejně. Můžete tam zhlédnout interiéry hradu s vánoční dekorací a tematicky zabarveným vyprávěním. Po všechny adventní víkendy budou prohlídky připraveny vždy v 10:00, 11:00, 12:00, 13:00 a 14:00. V Hrádku nad Nisou uvidíte také výstavu betlémů. Více naleznete zde.

Vítání Krakonoše v Jilemnici

V sobotu se vydejte s dětmi na vítání Krakonoše. Akce začíná ve 14:00 u sokolovny. Odtud vás čeká procházka do zámeckého parku, kde se potkáte s Krakonošem a jeho družinou u vánočního stromu. Vezměte s sebou dobroty pro lesní zvířátka. Více hledejte zde.

Olomoucký kraj

Rozsvícení vánočního stromu v Litovli

V pátek proběhne na náměstí Přemysla Otakara slavnostní rozsvícení vánočního stromu. Program, který začne v 15:00, zpestří vystoupením děti z místních mateřských a základních škol. Nebude chybět Ježíškova pošta. V sobotu bude připravena výroba adventních dekorací pod vedením floristky. Akce proběhne od 14:00 ve Velkém sále záložny. Více čtěte zde.

Moravskoslezský kraj

Adventní trhy Frýdek-Místek

Vánoční trhy se budou na náměstí Svobody konat od pátku do 23. prosince. V dřevěných stáncích budou prodejci nabízet tradiční vánoční zboží. V pátek se těšte na slavnostní rozsvěcování vánočního stromu. Koncerty začnou v 15:00, strom se rozzáří v 17:00. Více zde.

Výstava evropských hradů a zámků v Ostravě

Do 20. prosince můžete v areálu výstaviště Černá louka obdivovat výstavu miniatur evropských hradů a zámků z balzového dřeva. V Miniuni je otevřeno od 10:00 do 16:00. Více se dozvíte zde.

Plzeňský kraj

Mikulášský expres

Mikulášská jízda výletních vlaků vedených historickou parní lokomotivou na trase Plzeň - Dobřany a zpět bude připravena v sobotu, na trase Plzeň - Rokycany a zpět či Rokycany - Mirošov se svezete v neděli. Ve vlaku si užijete peklo i mikulášskou družinu. Více čtěte zde.

Vánoční výstava v Blovicích

Výstava Štědrej večer nastal, koledy přichystal ze sbírek Jiřiny Hánové je k vidění v Muzeu jižního Plzeňska. Otevřeno je v sobotu od 9:00 do 15:00. Více hledejte zde.

Ústecký kraj

Vánoční Duchcov

Po celý advent bude v Duchcově připravený bohatý program. Začne v první adventní neděli programem na náměstí Republiky. Užijete si koncert Standy Hložka, místních školek a škol. Strom se rozsvítí v 17:10 a přiletí obří andělé s poštovní schránkou pro Ježíška. Více naleznete zde.

Lampionáda v Mostě

Hromadné vypuštění lampionů se koná v sobotu v 16:30 v parku Šibeník. Přijďte hromadně vypustit lampiony štěstí a napište na ně svá tajná přání.

Vysočina

Ježíškovy dílničky v Třebíči

Druhý ročník akce v interaktivní expozici Cesty časem v třebíčském předzámčí nabídne vánoční dílničky. Děti si v neděli mezi 10:00 a 17:00 vyrobí dárky, adventní kalendáře, jmenovky nebo vánoční přání. Chybět nebudou hrací koutky. Více se dozvíte zde.

Den pro dětskou knihu v Pelhřimově

Městská knihovna Pelhřimov pořádá pro děti i rodiče v sobotu od 8:00 do 11:00 zábavné dopoledne. Na návštěvníky čeká tvůrčí dílna, soutěže, pohádka, čtení mnoho dalšího. Více zde.

Zlínský kraj

Výstava ozdob ve Vsetíně

Výstava s názvem Křehká krása z Valašska aneb 60 let vánočních ozdob na Vsetínsku představí skleněné ručně vyráběné vánoční ozdoby. Nové i historické ozdoby uvidíte do 7. prosince v Galerii Stará radnice na Horním náměstí. Přijďte mezi 14:00 a 17:00. Více se dočtete zde.

Rozsvícení stromu ve Zlíně

Slavnostní rozsvícení vánočního stromu proběhne v neděli od 16:00. Na náměstí Míru si užijete představení Advent na kolečkách. K poslechu zahraje dechové kvarteto a zahájena bude Ježíškova pošta a Ježíškova dílna.

Tipy na výlety byly vytvořeny ve spolupráci s portálem www.kudyznudy.cz.

Při plánování výletů vám také pomohou Mapy.cz, které nově obsahují tipy na víkend.

Kudyznudy.cz

Nejlepší začátek výletu? Kudyznudy.cz. Vybírejte z tisíců turistických tipů a objevujte Česko!

Na stránkách kudyznudy.cz na vás čeká přinejmenším 40 tisíc různých možností, kde v Česku strávit víkend i delší dovolenou. Najdete tu spoustu bohaté inspirace, a tak si tu výlet můžete naplánovat přesně podle svých představ. Šťastnou cestu!

Doporučte svou akci

Pořádáte zajímavou akci, o které by podle vás měli naši čtenáři vědět? Pošlete krátký text popisující tuto událost a internetový odkaz, kde bude možné nalézt více podrobností na tipynavikend@novinky.cz. Vyhrazujeme si právo tip nezveřejnit, jeho případné zveřejnění je zdarma.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám