Hlavní obsah

Tipy na víkend: Vychutnejte si speciální jízdu vlakem či známé filmové melodie

Svatomartinská jízda parním vláčkem, pohled na Terakotovou armádu, jazzová vystoupení a také koncert filmových melodií nabídne třetí listopadový víkend. Kromě koštování Svatomartinských vín přinese gastronomický zážitek také Gastrofest v Českých Budějovicích nebo akce Restaurant Day Jeseník.

Foto: archiv Jindřichohradeckých místních drah

Parním vláčkem se budete v sobotu moci projet Českou Kanadou. Ilustrační foto

Článek
Praha

Noc divadel

Noc otevřených divadel proběhne v sobotu v 10 evropských státech. Nejen v Praze, ale i v mnoha dalších městech budou připravena představení pro děti i dospělé, autorská čtení, workshopy a semináře, koncerty, projekce filmů a inscenací i prohlídky zákulisí. Letošním tématem je Rok české hudby. V Celetné ulici bude otevřeno Informační centrum Noci divadel a připravený program. Více čtěte zde.

Klavírní festival Rudolfa Firkušného

Pražské jaro uvádí od soboty do 22. listopadu druhý ročník festivalu. V sobotu vystoupí v Obecním domě Ivo Kahánek a Berliner Philharmoniker na koncertě k 25. výročí pádu Berlínské zdi. V neděli uslyšíte Jitku Čechovou v Rudolfinu. Více zde.

Terakotová armáda a první čínský císař

Ve středu byla na Výstavišti zahájena impozantní výstava nabízející nejrozsáhlejší rekonstrukci mauzolea prvního čínského císaře Čchina. Tento osmý div světa představí 300 replik soch terakotového vojska. Do neděle připravili pořadatelé slevu 100 Kč na vstupenku. Přijďte mezi 10:00 a 18:00. Bližší informace se dozvíte zde.

Středočeský kraj

Svatomartinský týden v Kutné Hoře

Během týdne bude v kutnohorských restauracích nabízeno speciální svatomartinské menu. V sobotu se těšte na hody v Galerii Středočeského kraje, kde ochutnáte speciality z husího masa a Svatomartinská vína, poslechnete si přednášky i hudební doprovod. V neděli bude program pokračovat na Palackého náměstí polštářovou bitvou a sjezdem koníků. Více se dočtete zde.

Z Kokořínska na Maltu

Galerie Truhlárna na Kokořínsku zve v sobotu od 17:00 na přednášku o Maltě. Za dobrovolné vstupné si tam budete moci poslechnout vyprávění o krajině, které se přezdívá Ostrov rytířů. Více hledejte zde.

Retro prohlídky zámku Loučeň

Prohlídky školicího střediska, pivo za 1,70 Kč, mávátka, Tuzex a další vzpomínky na doby minulé připravil zámek od soboty do pondělí. Osmdesátá léta připomenou speciální prohlídky. Děti si pohrají s hračkami svých rodičů. Program proběhne od 10:00 do 17:00. Veškeré informace naleznete zde.

Jihomoravský kraj

Festival otevřených sklepů na Znojemsku

Svatomartinský festival se v 6. ročníku vrací na Znojemsko. Vinaři vás ve svých sklepech přivítají ve Znojmě, Šatově, Novém Šaldorfu, Hnanicích a Dobšicích. Sklepy se otevřou v sobotu od 10:00 do 21:00, v neděli od 10:00 do 15:00. Kyvadlová doprava mezi obcemi bude zajištěna. Vstupenku kupte předem. Více zde.

Prototyp - světelné umění v Brně

V pátek zažijete festival světla v Richard Adam Gallery. V ulici Ve Vaňkovce předvedou mladí umělci a vědci nové technologické trendy. Netradiční spojení vědy a umění se představí od 18:00 a těšit se můžete na hudební a taneční vystoupení, workshopy, světelnou módní show a afterparty. Více čtěte zde.

Jihočeský kraj

Gastrofest v Českých Budějovicích

Od čtvrtka do soboty proběhne na českobudějovickém Výstavišti Gastrofest. Na programu jsou exhibice kuchařů, pekařská a cukrářská soutěž i barmanská show. Proběhne také soutěž Český kapr. Přijďte mezi 10:00 a 18:00. Více hledejte zde.

Svatomartinská jízda parním vlakem

Podzimně zbarvenou Českou Kanadou se projedete v sobotu. V 10:15 proběhne křest čtyř nových motorových vozů Nautilus. Parní vlak odjede z Jindřichova Hradce do Nové Bystřice v 11:00 a vrátí se v 15:30. V bufetovém voze bude připravena ochutnávka domácích sýrů a Svatomartinských vín. V cílové stanici vás čeká program. Vše se dozvíte zde.

Královéhradecký kraj

Koncert filmové hudby v Hradci Králové

Symfonický orchestr Filmová filharmonie vystoupí pod vedením dirigenta Chuheie Iwasakiho v sobotu v sále Filharmonie Hradec Králové na Eliščině nábřeží. V programu zazní od 19:30 melodie z fantasy filmů Pán prstenů, Harry Potter, Piráti z Karibiku, Mumie nebo Avatar. Do programu nahlédněte zde.

Myslivecká Svatohubertská mše

Mše se psy, dravými ptáky, jelenem a uniformovanými myslivci se bude konat v neděli v kostele Nanebevzetí Panny Marie v Neratově u Bartošovic v Orlických horách. Pod prosklenou střechou uvidíte od 16:00 vystoupení trubačského souboru Markazíni a rychnovského pěveckého sboru Carmina Alta. Více hledejte zde.

Pardubický kraj

Výstava o kultuře psaní v dějinách

Výstava Od hliněné destičky k tabletu: kultura psaní v dějinách je otevřena v Kaňkově sále v Pardubicích. Na zámku poznáte do 22. února způsoby záznamu textu od dob starověku po současnost. Přijďte mezi 10:00 a 18:00. Více čtěte zde.

Festival Ezoterika v Pardubicích

Festival věnovaný zdravému životnímu stylu je připraven o víkendu v Kulturním domě Hronovická. Těšit se můžete na sortiment, jako jsou svíčky, kameny a čaje. Mezi 9:00 a 16:00 budou připraveny přednášky, semináře, meditace, mantry, tanec, cvičení a besedy. Přesný harmonogram akce naleznete zde.

Karlovarský kraj

Rozloučení s podzimem na hradě Seeberg

Městské muzeum Františkovy Lázně zve v sobotu do prostor výstavních síní historického objektu hradu Seeberg-Ostroh v obci Poustka na Chebsku. Připravena budou hudební vystoupení. Využít můžete autobus od budovy Divadla Boženy Němcové ve Františkových Lázních v 15:45, odjezd ze Seebergu bude po skončení programu. Více se dozvíte zde.

Putovní výstava voskových figurín

Expozici Katastrofy lidského těla zhlédněte do pondělí v Muzeu Sokolov. Ohromí vás anatomické anomálie a deformace. Přijďte od 10:00 do 18:00. Více hledejte zde.

Liberecký kraj

Svatomartinská sklářská sobota

Mezi 10:00 a 20:00 si užijete bohatý program v Lindavě na Českolipsku. Ve sklárně Ajeto vás čeká foukání skla, korálkování, rytí skla, malování skla, předení na kolovrátku, ruční draní peří a výroba svíček. Připraveno bude svatomartinské občerstvení a moravská vína. Vše se dočtete zde.

Olomoucký kraj

Festival Blues Alive v Šumperku

Mezinárodní bluesový festival se koná od pátku do neděle. Přinese vystoupení více než 20 kapel a hudebníků. Koncerty se odehrají na různých místech. Doplní je afterparty v místních pivnicích nebo projekce filmu v kině Oko. Více zde.

Restaurant Day Jeseník

Sousedská slavnost proběhne počtvrté v sobotu. Vlastní restauraci nebo kavárnu si může tento den otevřít každý. Připravte doma své oblíbené speciality a přineste je na náměstí Svobody. Nebo přijďte mezi 10:00 a 16:00 jen ochutnávat. Můžete si také otevřít restauraci s bazárkem. Bližší informace se dozvíte zde.

Moravskoslezský kraj

Martinský trh ve Frenštátu pod Radhoštěm

Martinský program je připraven v pátek a v sobotu na náměstí Míru. Pátek se od 12:00 do 22:00 koná Předmartinské odpoledne, v sobotu od 8:00 do 17:00 proběhne hlavní program s trhem. V 10:00 přijede Martin na bílém koni s družinou, poté se můžete těšit na doprovodný kulturní a hudební program. Proběhne také vyhlášení soutěže o nejlepší recepturu na martinskou husu 2014. Více naleznete zde.

Plzeňský kraj

Svatomartinské posvícení na Zbirohu

Na zámek zavítá v sobotu svatý Martin na svém bílém koni. Mezi 10:00 a 18:00 ochutnáte česká a moravská vína, svatomartinskou husu, koláče a další lahůdky v zámecké krčmě. Na zámku proběhnou komentované prohlídky s průvodci. Pobaví vás středověká zábava, lidový jarmark, řemesla a ohnivá show.

Podzimní sklizeň v Plzni

Filmový festival Animánie věnovaný animovaným filmům potrvá od soboty do 23. listopadu. Přinese projekce českých i zahraničních filmů v Měšťanské besedě a v Anděl Café Music Baru. Do programu nahlédněte zde.

Ústecký kraj

Divadelní festival Vítr z hor

Festival pořádá Městské divadlo Varnsdorf od čtvrtka do neděle a je určen dětem i dospělým. V sobotu se těšte na čtyři představení, v neděli na dvě. Více zde.

Bruslení v Teplicích

Slavnostní otevření venkovního kluziště bude připraveno v sobotu v OC Olympia. Od 14:00 předvedou dětské hokejové týmy, které bude střídat krasobruslařská show. V 16:30 proběhne exhibiční utkání. Na akci vystoupí kapela Děda Mládek Illegal Band. Program zakončí ohňostroj a rozsvícení vánočního stromu. Vše se dočtete zde.

Vysočina

Festival FestJazz v Havlíčkově Brodě

Od čtvrtka do 22. listopadu se uskuteční 3. ročník hudebního festivalu. Nabídne 11 projektů a nejméně 50 účinkujících různých stylů. V pátek vás čeká Open party festivalu ve Skaut klubu. Více se dozvíte zde.

Zlínský kraj

Festival vážné hudby v Napajedlech

Vážná hudba zazní od pátku do neděle v rámci festivalu Pocta Rudolfu Firkušnému. Po tři večery si vždy od 17:00 můžete vychutnat koncerty v krásném prostředí Klášterní kaple. Více naleznete zde.

Noc bojových umění ve Zlíně

Velké kino bude v sobotu hostit více než 80 účinkujících, mistrů i žáků mnoha stylů bojových sportů. Od 17:00 uvidíte i sedm mistrů světa. Pořad plný bleskových akcí a mistrovských výkonů doplní doprovodná vystoupení. Program si prohlédněte zde.

Tipy na výlety byly vytvořeny ve spolupráci s portálem www.kudyznudy.cz.

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Při plánování výletů vám také pomohou Mapy.cz, které nově obsahují tipy na víkend.

Kudyznudy.cz

Nejlepší začátek výletu? Kudyznudy.cz. Vybírejte z tisíců turistických tipů a objevujte Česko!

Na stránkách kudyznudy.cz na vás čeká přinejmenším 40 tisíc různých možností, kde v Česku strávit víkend i delší dovolenou. Najdete tu spoustu bohaté inspirace, a tak si tu výlet můžete naplánovat přesně podle svých představ. Šťastnou cestu!

Doporučte svou akci

Pořádáte zajímavou akci, o které by podle vás měli naši čtenáři vědět? Pošlete krátký text popisující tuto událost a internetový odkaz, kde bude možné nalézt více podrobností na tipynavikend@novinky.cz. Vyhrazujeme si právo tip nezveřejnit, jeho případné zveřejnění je zdarma.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám