Hlavní obsah

Jeden z nejslavnějších mostů světa otevřel děsivou atrakci

Novinky, fis

Strach je mocný pán. Své o tom vědí také návštěvníci novinky londýnské expozice Tower Bridge Experience, která tento týden začala nabízet procházku po speciálním skleněném chodníku. Nejodvážnějšími návštěvníky jsou, jak se zdá, malé děti.

BEZ KOMENTÁŘE: Prosklený chodník na Tower Bridge nabízí pohled, ze kterého se tají dechVideo: City of London

 
Článek

Jedenáct metrů dlouhý skleněný chodník v západní části mostu byl veřejnosti zpřístupněn v pondělí, obdobná atrakce ve východní části se pro zájemce otevře na začátku letošního prosince. Expozice se v krytých prostorách známého londýnského mostu Tower Bridge poprvé otevřela v roce 1982.

Foto: Klára Fischleinová, Novinky

Tower Bridge v Londýně

Od té doby se sice opakovaně měnila a modernizovala, bezesporu nejodvážnějším krokem však bylo nedávné vybudování proskleného chodníku, na němž se lidé ocitají 43 metrů nad hladinou řeky Temže, přes kterou se most klene.

Desítky metrů ničeho

Hned první dny po otevření nového lákadla ukázaly, jak rozšířený je strach z výšek a z iluze prázdného prostoru pod nohama. Nejeden návštěvník dlouho váhal, než se odvážil vkročit na průhledný pruh podlahy. Někteří si ani po chvíli odhodlávání netroufli skleněné desky pomalu přejít, a tak je alespoň bleskově přeběhli.

Foto: Profimedia.cz

Desítky metrů ničeho mají pod nohama ti, kteří se odváží na skleněný chodník v expozici Tower Bridge Experience.

Komu však pohyb na skle vysoko nad zemí problém nedělá, jsou děti. Ty si tam troufly tancovat, povalovat se i skákat. Ostatně také průvodci, když chtějí demonstrovat bezpečnost a odolnost skleněné cestičky, poskočí na místě před zraky návštěvníků.

Tloušťka každé ze čtvercových skleněných výplní dosahuje téměř osmi centimetrů, váha se šplhá až na 544 kilogramů. O odolnosti tedy není pochyb. Návštěvníci jsou podle britského deníku Daily Mail nejvíce nesví ze vzduchoprázdna, nad nímž stojí. Mnohým by prý nevadila výška, kdyby stáli na schodech či žebříku, ale volný prostor je děsí.

Foto: Profimedia.cz

Automobily z výšky mostu připomínají malé hrací modely.

Atrakcí může být prosklený chodník také pro kolemjdoucí na ulici. Návštěvnice, které by do expozice přišly v sukni, se však nemusejí bát nevhodného odhalení. Lesk, vzdálenost a zlom světla neumožňují lidem z ulice zřetelně dohlédnout až do mostní expozice. Projektanti si byli této potenciální nepříjemnosti dobře vědomi.

Více o mostě Tower Bridge

Tower Bridge, zvedací most v Londýně, byl otevřen roku 1894. Jeho stavba začala už v roce 1886.

Most dostal svůj název proto, že stojí vedle pevnosti Tower.

V obou mostních věžích je expozice o historii i současnosti mostu.

K mostu se dostanete ze stanic metra Tower Hill (severní strana) a London Bridge (jižní strana).

Reklama

Související témata:

Související články

Londýnskou Okurku koupil brazilský miliardář

Mrakodrap zvaný Okurka, který je v posledních deseti letech jedním ze symbolů moderního Londýna, koupil brazilský miliardář Joseph Safra. Zaplatil za něj více...

Výběr článků

Načítám