Hlavní obsah

Hned tři přírodní úkazy naráz zachytil fotograf v jediném snímku

Novinky, fis

Amatérský skotský fotograf Maciej Winiarczyk je dítě štěstěny. Před několika lety se nadchnul pro focení polární záře. Tato záliba ho letos v říjnu přivedla na Island, kde zaznamenal dokonce tři nevšední jevy najednou.

Foto: Maciej Winiarczyk, Profimedia.cz

Mléčná dráha, polární záře a erupce sopky Bárdarbung se pohromadě hned tak nevidí.

Článek

Jak je patrné z jeho jména, pochází z Polska. Už 10 let však žije dvaačtyřicetiletý Maciej Winiarczyk ve městě Wick na severu Skotska. Právě tam se mu podařilo v lednu 2012 poprvé vyfotografovat polární záři.

Foto: Maciej Winiarczyk, Profimedia.cz

Polární záře připomínající noční duhu v ledové islandské scenérii

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Zážitek to pro něj byl natolik silný, že se od té doby stal, dalo by se říct lovcem polárních září. Povětšinou „loví“ v okolí domoviny, minulý měsíc však vyrazil na Island, protože tamní krajina podle něj nabízí k focení nespočet úchvatných objektů, ať už člověk dožene polární záři, nebo nikoliv.

Cesta na ostrov sopek a gejzírů se fotografovi vyplatila. Islandská příroda ho odměnila hned třemi okouzlujícími úkazy.

Foto: Maciej Winiarczyk, Profimedia.cz

Mléčná dráha nad Islandem

Winiarczykův snímek noční oblohy nad ledovcovou lagunou Jökulsárlón zpestřuje kromě tisíců hvězd i pestrobarevná polární záře, nenápadná Mléčná dráha a v dáli ještě erupce sopky Bárdarbunga, která se stala tou nejsilnější za posledních 200 let.

Foto: Maciej Winiarczyk, Profimedia.cz

Polární záře proměnila ledovcovou lagunu Jökulsárlón ve vesmírnou krajinu.

Ohromující obrázek sklidil úspěch mimo jiné v jedné z mezinárodních fotografických soutěží. Winiarczyk ale neusíná na vavřínech, podle britského deníku Daily Mail ve své tvorbě stále vidí velký prostor pro zlepšení a vnímá řadu nedostatků.

Reklama

Výběr článků

Načítám