Hlavní obsah

Místo věčných bouří osvěcuje rekordní počet blesků

Novinky, fis

Tam, kde se vlévá řeka Catatumbo do lagunového jezera Maracaibo, se v latinskoamerické Venezuele odehrává unikátní přírodní úkaz. Každou chvíli je tu bouře provázená stovkami nebo spíše tisícovkami blesků. Známý jev byl zapsán do Guinnessovy knihy rekordů 2015.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Přírodní show nad venezuelským jezerem MaracaiboVideo: Reuters

 
Článek

Místem, kde je celosvětově nejvíce blesků na kilometr čtvereční, je oblast proslavená bouřkovým fenoménem Relampago del Catatumbo. Na jednom kilometru čtverečním se tam objeví až 250 blesků ročně. Na paty tomuto místu šlape snad jen vesnice Kifuka v Kongu, kde roční průměr počtu blesků na jednom kilometru čtverečním dosahuje hodnoty 158.

Vysoká frekvence silných bouří je nad venezuelským jezerem Maracaibo zaznamenávaná už stovky let. Množství blesků osvěcujících temnou noc dokonce ovlivnilo venezuelské dějiny, a to minimálně dvakrát, když odhalilo nepřátelské invaze.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Jedním příkladem je rok 1595, kdy blýskání nemile překvapilo anglického mořeplavce a politika Sira Francise Drakea. Bouře pomohla také roku 1823 během venezuelské občanské války, kdy prozradila španělskou flotilu mířící k pobřeží zahalenému nocí.

Nad jezerem Maracaibo, které se rozprostírá u stejnojmenného města, se bouřkové drama odehrává okolo 160 nocí v roce, podle některých zdrojů i vícekrát. Četné bouřky, viditelné i několik set kilometrů, jsou v této oblasti způsobeny střetem teplého vzduchu mířícího od Karibského moře a chladnější fronty proudící z And.

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám