Hlavní obsah

Prahu navštívilo v létě více turistů, zájem Čechů byl ale menší

Prahu navštívilo od července do září o 4,8 procenta více turistů než loni. V hotelech, penziónech nebo kempech metropole strávili i o 2,5 procenta více nocí. Kladně se na tom však podepsali cizinci tvořící převážnou část z 1,85 miliónu turistů, kteří přijeli v létě do Prahy. Zájem Čechů o hlavní město opadl. Vyplynulo to z uveřejněných údajů Českého statistického úřadu.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Praha je turisticky jedním z nejatraktivnějších míst Česka. Ilustrační foto

Článek

Zahraničních turistů bylo v Praze ve třetím čtvrtletí proti stejnému loňskému období o 6,1 procenta více, celkem jich přijelo 1,66 miliónu. Naproti tomu z českých občanů zavítalo do hlavního města jen 191 355 lidí, což je meziročně o 5,7 procenta méně.

Cizinci na rozdíl od tuzemských turistů v Praze strávili i více času. Počet přenocování zahraničních hostů stoupl o 3,9 procenta, u Čechů klesl o 11,6 procenta.

Praha je tradičně nejnavštěvovanějším místem Česka. V hlavní letní sezóně za ní na druhém místě skončil Jihomoravský kraj, kam zavítalo na 601 000 lidí. Třetí nejnavštěvovanější byl ve sledovaném období Jihočeský kraj.

Celkem Českou republiku ve třetím čtvrtletí roku 2014 navštívilo kolem 5,4 miliónu turistů, z toho 2,6 miliónu přijelo ze zahraničí.

Počty nejsou zcela přesné

Český statistický úřad eviduje ve svých statistikách pouze turisty, kteří během svého pobytu přespávají v ubytovacích zařízeních s kapacitou minimálně pět pokojů (zároveň minimálně 10 lůžek). Patří sem například i kempy.

Cestovatele, kteří mají možnost se ubytovat u známých, v malých penziónech nebo skrze aplikace, jako je například Airbnb, či pomocí couchsurfingu, statistiky prozatím nezaznamenají.

Anketa

Patříte mezi tuzemské turisty, kteří letos v létě navštívili Prahu?
Ano.
35,7 %
Ano, byl(a) jsem tam vícekrát.
15,7 %
Ne.
48,6 %
Celkem hlasovalo 70 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám