Hlavní obsah

Japonsko zrušilo zákaz tance po půlnoci

Provozovatelé diskoték a nočních klubů v Japonsku jásají. Dosud totiž museli ctít zákon, který jim dovoloval provozovat svou živnost jen do půlnoci. Milovníci taneční hudby se mohli vlnit na parketu jen do poslední minuty dne. Nyní japonská vláda 66 let starý zákon ruší.

Foto: Profimedia.cz

Japonsko povolilo uzdu noční taneční zábavě. Mimo jiné kvůli turistům. Ilustrační foto

Článek

Změna zákona přichází šest let před olympiádou v Tokiu, kvůli které zákonodárci staré pravidlo mění. Zákaz tančení ve veřejných podnicích po půlnoci zavedlo Japonsko v roce 1948. Opatření mělo zlikvidovat prostituci, která kvetla právě v tanečních podnicích.

Před čtyřmi roky japonská policie v dodržování tohoto zákona ještě přitvrdila poté, co byl v Ósace v nočním podniku při hádce zabit student. „Turisté ze zámoří by mohli přijet do Japonska a divili by se, proč tu nemohou tancovat, i když kdekoli v zámoří můžete tančit celou noc. Zásadní věcí, která se změnou tohoto zákona přichází, je, že můžete tančit v noci,“ uvedl Kendži Kosaka z vládnoucí liberálně demokratické strany.

To by však nebyli Japonci, kdyby jejich změna neměla svá „ale”. Ačkoli se bude smět tančit do rána, klasická zábava v nočním baru to nebude. Osvětlení v podnicích totiž nesmí klesnout pod deset luxů. To odpovídá asi nasvětlení kinosálu před zahájením promítání. Opatření má pomoci předcházet kriminalitě.

Reklama

Související témata:

Související články

Lidé žijí i ve chřtánu sopky

Říká se, že si člověk zvykne na všechno. Obyvatelé nejmenší japonské obce jsou toho důkazem. Žijí na maličkém ostrově odříznuti od okolního světa, jejich...

Výběr článků

Načítám