Hlavní obsah

Cestující budou muset na letištích v Česku vyplňovat příletové karty kvůli ebole

Právo, Jiří Novotný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cestující z mezinárodních letů, kteří přistanou na letištích v Praze, Karlových Varech, Pardubicích, Ostravě a v Brně, budou muset od úterý 21. října kvůli nebezpečí zavlečení smrtelné nemoci ebola do ČR vyplňovat příletové karty.

Foto: Profimedia.cz

Mimo jiné pražské letiště zpřísní kontroly cestujících kvůli ebole.

Článek

V Praze cestující, kteří předtím pobývali až 42 dnů v zasažených lokalitách, což je dvojnásobek inkubační doby eboly, přímo na letišti vyšetří hygienici na stanovišti epidemiologické služby. Bude jim změřena teplota a epidemiolog zapíše, kde se v následujících dnech budou pohybovat, aby je v případě rizika onemocnění bylo možné rychle vyhledat.

Za nevyplnění finanční postih

Novinářům to řekl včera ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD). Jak upřesnil, opatření začne platit na všech letištích v úterý v osm ráno. Dnes dopoledne se na ministerstvu sejdou na koordinační schůzce krajští hygienici a zástupci všech letišť, aby postup doladili.

„Kdyby se cestující nařízením hlavního hygienika odmítl řídit, hrozil by mu finanční postih,“ upozornil Němeček. Jak Právo včera ujistila mluvčí Letiště Praha Eva Krejčí, pražský aeroport je připraven realizovat všechna přijatá opatření k eliminaci rizika zavlečení eboly do Česka. Čeká však ještě na jejich upřesnění.

Už nyní je na Letišti Václava Havla nepřetržitá lékařská služba. Přilétající i odlétající cestující mají k dispozici letáky, na nichž je v češtině a v angličtině popsáno, co mají dělat, kdyby se u nich objevily nějaké příznaky. Nacvičovány jsou také postupy letištního personálu pro akutní případy. Jedno z takových cvičení se uskutečnilo v úterý.

„V příštím týdnu bude navíc na našem letišti zřízena speciální další ordinace, v níž nepřetržitou službu zajistí hygienici. Ti také budou vyšetřovat cestující z rizikových oblastí. Nynější lékařská služba se i nadále zaměří jen na akutní zdravotní problémy cestujících,“ informovala mluvčí.

Na dotaz, kdo bude od cestujících při výstupu z letadel vybírat vyplněné formuláře a zda je bude současně vyhodnocovat, odpověděla: „To upřesněno není, ještě to řešíme.“

Na jiných letištích pouze sběr karet

Na ostatních mezinárodních letištích v Česku bude podle Němečka organizován pouze sběr příletových karet, které budou denně předávány příslušným krajským hygienickým stanicím.

„Cíl je jednoznačný, získat jasný přehled o rizikových pasažérech a jejich kontaktech, kdyby u nich propukly jakékoli příznaky eboly. Budou tak moci být kontaktováni epidemiology a rychle umístěni do karantény či přímo do léčebného zařízení,“ řekl ministr s tím, že cestujících vnitrostátních letů se kontroly týkat nebudou.

Zpřísnění kontrol na letištích kvůli epidemii eboly schválila ve středu bezpečnostní rada státu. Rozhodla také o aktivaci armádního zdravotnického zařízení v Těchoníně, které by mohlo sloužit jako záložní nemocnice s osmi lůžky pro pacienty s ebolou.

Reklama

Výběr článků

Načítám