Hlavní obsah

Dokonalá iluze, nad kterou si kolemjdoucí lámou hlavu

Novinky, fis

Na turisticky frekventovaném náměstí Covent Garden Piazza v Londýně je do 24. října k vidění umělecké dílo, které fascinuje nejen návštěvníky města, ale i zdejší obyvatele. Stojí tam zdánlivě roztržený dům, jehož horní polovina se vznáší ve vzduchu.

Foto: Jeff Moore

Obří umělecké dílo Alexe Chinnecka

Článek

Jak je to udělané? Ptají se zaujatě kolemjdoucí, když obcházejí kolem dokola instalaci třicetiletého umělce Alexe Chinnecka na Covent Garden Piazza na východě londýnského Westminsteru. Působí to jako kouzlo.

Foto: Jeff Moore

Kolemjdoucí usilovně, ale marně, hledají mechanismus, který drží kus domu ve vzduchu.

Na náměstí stojí dům, dokonale ladící s okolní architekturou, rozervaný na dvě poloviny, z nichž ta horní nehnutě a pevně visí ve vzduchu. Skrze mezeru oddělující obě půlky je vidět na protější blok domů.

Foto: Jeff Moore

Alex Chinneck u své nejnovětší instalace

Konstrukce této instalace byla vytvořena z oceli, zbytek z pěnového polystyrenu. Na realizaci projektu pracoval zhruba stočlenný tým tři měsíce. Zázračného vznášení bylo docíleno použitím protizávaží. To je umístěno v poměrně nenápadné zelené budce stojící přímo vedle instalace.

Chinneck zaujal také svými předchozími nápady. Jedním z nich byl třeba dům vzhůru nohama, který umístil do městské části Southwark také v Londýně.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám