Hlavní obsah

Když nejdelší stavba světa praská ve švech

Novinky, fis

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jestli si často stěžujete na čekání v „nekonečných“ frontách, možná tento pojem přehodnotíte, až si prohlédnete nedávné snímky z Velké čínské zdi. Turisticky frekventovaná památka se na chvíli téměř ztratila pod návalem miliónů návštěvníků.

Foto: Profimedia.cz

Tisíce turistů na jednom místě

Článek

Během pouhého jednoho dne navštívilo Velkou čínskou zeď neuvěřitelných osm miliónů lidí. Situaci, která vznikla, nejlépe vystihují snímky zachycující nekonečný dav barevných bund a batohů.

Foto: Profimedia.cz

Turisty neodradilo ani zamračené počasí.

Nápor turistů, přestože dosáhl extrému, nebyl až tak překvapivý. Prvního října v Číně totiž začaly týdenní prázdniny, které vytvořila čínská komunistická strana kvůli podpoře cestovního ruchu. Záměr se vydařil, každoročně však způsobuje u nejvýznamnějších památek země chaos a dopravní kolapsy.

Během týdenního volna zavítalo na Velkou čínskou zeď celkem 16 miliónů turistů. To je za posledních pět let nejvyšší číslo.

Foto: Profimedia.cz

Fronta, na jejíž konec nelze dohlédnout.

Velká čínská zeď je celoročně frekventovanou památkou. Často se o ní říká, že je jedinou stavbou viditelnou i z vesmíru. Zhruba tři čtvrtiny zdi jsou ve špatném stavu, v některých úsecích jde vyloženě o ruiny. Zeď je památkou světového významu, proto byla v roce 1987 zapsána na seznam UNESCO.

Velká čínská zeď

Některé části zdi jsou staré více než 2000 let. Podobu, kterou známe dnes, získala však až za vlády dynastie Ming (1473–1620). Tehdy byly na stavbu použity pálené cihly a kámen. Nahradily části z hlíny a dřeva.

Přesná délka zdi není známá, někteří odborníci se domnívají, že dosahuje dokonce více než 21 tisíc kilometrů.

Zatímco určité úseky zdi jsou turistickými cíli, jinými prorůstají stromy a přispívají k postupnému borcení.

Jednou z částí, kde cestovatelé najdou potřebné zázemí, je například Mutiany. K dispozici je tam dokonce i lanovka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám